Tallinna kinnisvara toidavad IT-sektori rikkad

PM Majandus
Copy
Martin Vahter.
Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuigi paljude äride uksed on suletud, siis tehakse Tallinna kinnisvaraturul tehinguid nagu koroona mõju polekski ning uusi ja kalleid kortereid ostetakse isegi rohkem. 1Partner Kinnisvara juhi Martin Vahteri sõnul on selle taga ka ühe ärisektori edulugu.

Vahteri kinnitusel toidab Tallinna kinnisvara IT-sektori buum. «Riigi jõukate edetabel on kümne aastaga muutunud ning mingis mõttes toimub sarnane omanikevahetus ka kinnisvaras. Kui kümme aastat tagasi oli rikaste topis rohkem tööstust ja transiiti, siis nüüd võtab IT- ja tehnoloogiasektor oma, mida ilmestab hiljutine Pipedrive’i müügitehing,» rääkis Vahter.

«Kui raha jääb üle, siis soetab eestlane aktsiate asemel pigem käegakatsutavat ja lihtsamini mõistetavat kinnisvara,» ütles Vahter ja lisas, et ega vanad jõukad enda asju ära müü, lihtsalt värsketele tegijatele arendatakse uut vara juurde.

Martin Vahteri sõnul tabas kriis küll turismi- ja meelelahutussektorit koos oma mõjualaga, aga muidu läheb elu ikka edasi. «IT-sektor jäi suuresti üldse puutumata. IT-valdkonnast vabanenud raha on kinnisvarasektorile ootamatu kingitus. Ühe IT-ettevõtte omanik soovis hiljuti näiteks miljoni ning teine 2,5 miljonit kinnisvarasse paigutada. Nende eesmärk oli leida stabiilne hoiukoht, millelt ka 7-8 protsenti tootlust teenida,» rääkis Vahter.

«Ilmekas ongi, et pea pooled korterid ostetakse ilma pangata, niiöelda sularahas välja. Seda raha jagub peamiselt Tallinna ja Tartu piirkonda, sest tegemist on üldjuhul nendes linnades toimetavate ettevõtete ja inimestega,” kirjeldas 1Partneri juht.

«Kui Pipedrive’i tehing andis 50le inimesele finantsvabaduse, siis on tegelikult tuhandeid IT-sektori töötajaid, kes teenivad väga korralikku kuupalka. Kinnisvara on esmatarbekaup – kui inimesel hakkab paremini minema, siis ühe esimese asjana ostetakse korralikum kodu. Seda peegeldavad nii Tallinna kui ka Tartu hinnad ja nõudlus,» rääkis Vahter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles