VIDEO SpaceXi raketi tükid pakkusid öises taevas valgusmängu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
SpaceXi raketi tükid
SpaceXi raketi tükid Foto: Kuvatõmmis

USA Washingtoni ja Oregoni osariigi elanikele avanes neljapäeva õhtul huvitav vaatepilt, kus SpaceXi raketi tükid langesid alla tulejuttidega.

Kuigi SpaceX pole veel kinnitanud, et nemad on valgusmängu taga, siis mitmete astronoomide ja meteoroloogide sõnul oli tegemist raketi tükkidega, kirjutab The Verge.

«Me saime tänu SpaceXile täna väga hea vaatemängu,» ütles Washingtoni ülikooli astronoom James Davenport. «Need olid Falcon 9 raketi tükid. See tegelikult startis kolm nädalat tagasi ja viis satelliidid orbiidile.»

Davenporti sõnul ei põlenud tükid atmosfääris ära, siis kui arvati, et see juhtub ja need sisenesid alles nüüd atmosfääri.

Falcon 9 on kaheosaline rakett, mille esimene osa naaseb orbiidilt hiljem Maale. Teises osas on ainult mootor, mis jäetakse orbiidile ja mis peaks Maa atmosfääris ära põlema. Falcon 9 viis SpaceXi Starlinki satelliidid orbiidile 4. märtsil ja raketi esimene osa tuli edukalt Maale tagasi.

Astronoom Jonathan McDowell kommenteeris, et selline raketi tükkide sisenemine atmosfääri on tavaline. «See oli tänavu 14 atmosfääri sisenenud kosmoseprügi tükk, mis kaalus üle tonni. Seega umbes üks tükk nädalas. Ja muidugi ka palju väiksemaid tükke,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles