USA ajaleht pani nalja pärast artikli krüptokunstina müüki: selle eest maksti pool miljonit dollarit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
New York Timesi artikkel
New York Timesi artikkel Foto: Kuvatõmmis

New York Times müüs eile oksjonil ühe artikli NFT-na (non-fungible token) 560 000 dollari (475 000 euro) eest.

NFT on digitaalne vara plokiahela platvormil, mis esindab midagi unikaalset ning mida ei saa vahetada ega jagada väiksemateks väärtusteks nagu enamikku valuutasid. NFT-d ostes saab inimene tunnistuse, et see vara kuulub talle. Samas ei anna see ostjale autoriõigusi, mis tähendab, et näiteks NFT-na müüdud sotsiaalmeediapostitus või artikkel jääb endiselt internetis kõigile kättesaadavaks.

NFT-ks muudetud artikkel rääkis sellest, kuidas inimesed on hakanud müüma kunstiteoseid ja meeme absurdsete summade eest. Viimastel kuudel on krüptokunsti eest käidud välja miljoneid. Märtsis müüs digikunstnik Beeple ühe teose ligi 70 miljoni dollariga.

Muusik Grimes ja Twitteri juht Jack Dorsey on samuti teeninud miljoneid NFT-dega. New York Timesi artikli ostis anonüümne isik, kelle kasutajanimi on 3FMusic.

Artikli autor on kolumnist Kevin Roose. «Kui vaatasin neid suuri summasid liikumas, siis mõtlesin: Miks saavad ainult kuulsused, sportlased ja kunstnikud NFT-ga lõbutseda? Miks ei võiks ka ajakirjanikud selle peoga ühineda,» kirjutas ta. «Seega otsustasin teha sellest kolumnist NFT ja seda turul müüa.»

Roose selgitas kolumnis NFT fenomeni ja kuidas neid luua. Artikli alghind oli 800 dollarit. Kui hind kerkis erakordsetesse kõrgustesse postitas Roose Twitterisse, et jõllitab monitori ja naerab.

Artikli müügiga teenitud raha suunatakse heategevusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles