SEB: meie pensioniea lävel olevad kliendid kaotavad II sambast kiirustades lahkudes 1,7 miljonit (1)

PM Majandus
Copy
Pensionär.
Pensionär. Foto: Tairo Lutter

Kui II sambast raha välja võttev pensioniks koguja on juba pensionieas või kui pensionieani on jäänud viis aasta, siis on tulumaksu määr ühekordse väljamakse puhul 10 protsenti. Teised pensionikogujad peavad väljavõetavalt summalt tasuma 20 protsenti tulumaksu.

«Paljud pensionikogujad vanuses 55- 59 aastat on esitanud II sambast väljumise avalduse. Paraku kaotavad nad rutakat otsust tehes raha, sest 60-aastaseks saades oleks neil oluline maksueelis ning 20 protsendi asemel peaksid nad tasuma 10 protsenti tulumaksu,» rääkis SEB Varahalduse äriarendusjuht Peeter Schamardin. 

«Me räägime siinjuures miljonitest eurodest: üksnes SEB puhul tasuksid eakamad kliendid riigile 1,7 miljonit eurot liigset tulumaksu, kõiki II samba pakkujaid arvestades on see summa tunduvalt suurem,» ütles Schamardin.

Tänavu 60-aastaseks saavad isikud võidaksid keskmiselt üle 730 euro

Hetkel on ainuüksi SEB portfellis ligi 200 klienti, kes saavad 60-aastaseks ajavahemikus 1. jaanuar 2021 – 31. august 2021 ja kes juba esitasid II sambast lahkumise avalduse. Praeguse seisuga maksavad nad septembrist väljamakstavalt summalt 20 protsenti tulumaksu. Kui antud kliendid esitaksid avalduse kas oma sünnipäeval või hiljem, siis nad saaksid täpselt samamoodi oma raha septembris (või veelgi varem) ja nende kontole laekuks keskmiselt 730 eurot rohkem.

«Kuni märtsi lõpuni on võimalik II sambast väljumise avaldusi tagasi võtta ning esitada see uuesti, kui pensionär või pensionieelik soovib kasutada tulumaksusoodustust,» lausus Schmardin. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles