IKEA Prantsusmaa haru läheb töötajate järele luuramise eest kohtu alla

Copy
IKEA. Pilt on illustratiivne.
IKEA. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Rootsi mööblifirma IKEA Prantsuse tütarettevõte läheb esmaspäeval kohtu ette süüdistatuna keeruka jälitussüsteemi abil töötajate ja töölesoovijate järele luuramises.

Kohtupinki astuvad nii IKEA Prantsuse haru ettevõttena kui selle endised juhid, keda ähvardab vanglakaristus.

Väljaannete Le Canard Enchaîné ja Mediapart uurivad ajakirjanikud paljastasid 2012. aastal jälitusüsteemi, milles kasutati politseid ja eradetektiive. Ametiühing Force Ouvrière andis asja kohtusse.

Prokuröride sõnul oli Prantsuse IKEA loonud üle riigi tegutseva jälitussüsteemi, mille abil kohuti andmeid sadade töötajate ja tööle kandideerijate eraelu kohta.

Väidetavalt maksti politseinikele ametiühingutega seotud IKEA töötajate ja firmaga vaidlustesse sattunud klientide kohta käiva info eest. Ära osteti ka politseinikke, et pääseda ligi kohtu- ja politseitoimikutele ning pangaandmetele.

Pärast paljastust ajakirjanduses on fima vallandanud neli juhti, kuid 10 000 töötajaga Prantsuse IKEA-d ähvardab sellest hoolimata kuni 3,75 miljoni eurone rahatrahv.

Pariisi lähedal Versailles's astub kohtu ette 15 inimest, nende hulgas endised juhid nagu Jean-Louis Baillot ja Stefan Vanoverbeke. Süüdistus on esitatud ka neljale politseinikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles