Naisteühendused: vaid palkade läbipaistvus ei aita palgalõhet kärpida

BNS
Copy
Sama palk kõikidele.
Sama palk kõikidele. Foto: Scanpix/ PA Wire/PA Images

Eesti Naisteühenduste Ümarlaua hinnangul ei aita Euroopa Liidu palga läbipaistvuse direktiiv soolist palgalõhet vähendada, vaid toob kaasa suure halduskoormuse nii tööandjatele kui riigile.

Palga läbipaistvus kui palgalõhe kaotamise meede on selgelt üle tähtsustatud, see on lihtsustatud lähenemine äärmiselt keerulisele ja mitmetahulisele probleemile, kirjutas naisteühenduste ümarlaud sotsiaalministeeriumile.

Eelnõus ette nähtud meetmed pole suunatud organisatsiooni tasandi sooliste palgalõhede põhjuste vähendamisele, selle asemel toovad kaasa suure halduskoormuse tööandjatele arvandmete esitamiseks ning uut tüüpi ametikohtade klassifitseerimissüsteemide loomiseks. Samuti suurendavad kavandatud meetmed riigi kulutusi järelevalvega tegelevatele ametkondadele.

Lahendusena tuleks pigem näha tegelemist palgalõhe algpõhjustega ning mitte loota palga läbipaistvuse kui aeganõudva, ressursimahuka ning ebaselgete tulemustega meetme rakendamisele. 

Naisteühendused leiavad, et kuigi soolise palgalõhe vähendamine, töökohal  diskrimineerimise kaotamine ning võrdse palga põhimõtte edendamine on äärmiselt olulised, tuleb meeles pidada, et naiste ja meeste palgalõhe on tekkinud mitme koostoimiva faktori tulemusena ning seda pole võimalik kaotada palga läbipaistvuse meetme ülalt survestatud jõustamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles