Maast möödub täna selle aasta suurim asteroid (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
NASA Mauna Keal asuv 3,2-meetrine teleskoop.
NASA Mauna Keal asuv 3,2-meetrine teleskoop. Foto: NASA

Planeetide vahel ringi tuhisev kosmosekivi ei tule meile küll lähemale kui 2 miljonit kilomeetrit, kuid astronoomidele annab see suurepärase võimaluse teadusvaatlusteks.

Asteroidi nimi on 2001 FO32 ning see avastati, nagu nimest nähtub, 2001. aasta märtsis USAs New Mexicos asuva observatooriumi LINEAR poolt. Hilisemad orbitaaljaam NEOWISE’i tehtud vaatlused näitavad, et selle läbimõõt peaks jääma vahemikku 440 kuni 680 meetrit, mis teeb sellest konkurentsitult suurima kosmosekivi, mis sel aastal Maa lähistelt möödub, teatas NASA.

Kuna asteroidid on moodustunud peagi pärast Päikesesüsteemi sündi ja pärast seda jäätunud kujul läbi ilmaruumi liikunud, võimaldab nende lähem uurimine teha ka kaugeleulatuvaid järeldusi nii Päikese kui ka planeetide lastetoa kohta. 2001 FO32 puhul plaanivad teadlased mõõta nii selle suurust kui ka albeedot ehk pinnalt tagasipeegelduva valguse hulka.

Viimase küsimuse puhul võetakse appi NASA infrapunateleskoopia jaamas Mauna Keal asuv 3,2 meetrise diameetriga teleskoop. Nagu ütles Arizona Ülikooli kuu ja planeetide labori professor Vishnu Reddy, üritatakse sisuliselt teleskoobiga geoloogilisi uuringuid teha.

Teleskoobiga püütav infrapunavalgus võib näiteks viidata, et tegu on suure rauasisalduseg asteroidiga. See tähendaks aga kohe, et see on tihedam ja seega ka suurema massiga kui sama suurusega kivist asteroidid. Madal albeedo viitaks aga suurele süsinikusisaldusele ning võimalusele, et tegu võib olla kunagise komeedi tuumaga.

NASA andmetel on 2001 FO32 suurusesse jäävatest potentsiaalselt Maa lähiümbruses liikuvatest asteroididest 95 protsenti tuvastatud ja katalogiseeritud ning nende orbiidid on kindlaks tehtud. Ühegi puhul neist ei ole võimalust kokkupõrkeks Maaga vähemasti lähema saja aasta jooksul.

Kõige paremini peaks 2001 FO32 nähtav olema lõunapoolkeral.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles