Marsikulgur salvestas punasel planeedil heli, mida NASA ei oska veel selgitada (4)

tehnika.postimees.ee
Copy
Marsikulgur Perseverance
Marsikulgur Perseverance Foto: SCANPIX

NASA avaldas Perseverance'i salvestatud 16-minutilise klipi marsikulguri liikumisest, millel on kuulda salapärast heli.

USA kosmoseagentuur avaldas kolmapäeval 7. märtsil lindistatud helisalvestise kulguri sõidust. Sellel on kuulda kriginat või sahinat, mille päritolu NASA insenerid alles üritavad välja selgitada. Salapärast heli on kuulda alates 22. sekundist.

NASA tõi pressiteates välja, et krigisemise põhjuseks võib olla kulguri elektroonika, mis häirib heli salvestamist või siis tekib see hoopis kulguri liikumisega. Kosmoseagentuuri insenerid jätkavad selle uurimist.

16-minutiline heliklipp salvestati mikrofoniga EDL, millega lindistati kulguri maandumist veebruaris. Mikrofoni on kasutatud nüüd aga ka Marsi pinnal helide salvestamiseks.

Perseverance'i teise mikrofoniga salvestatud heliklipid tuule puhumisest ja kulguri laseri kasutamisest avaldas NASA eelmisel nädalal.

Marsikulgur Perseverance
Marsikulgur Perseverance Foto: Scanpix

Perseverance maandus Marsil 18. veebruaril. Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud punast planeeti uurima.

Lisaks elu märkide otsimisele valmistavad Perseverance'i uuringud ette ka võimalikku mehitatud lendu Marsile ja ehk lõpuks ka koloonia asutamist. Selleks on kulguriga kaasas muu hulgas seade, millega katsetatakse hapniku valmistamist Marsi atmosfääris leiduvast.

Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. See on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles