Maailma kuumim finantsskandaal: vastu pükse said Šveitsi pank, investorid ja terved linnad (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Greensilli pank Bremenis
Greensilli pank Bremenis Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Scanpix

Euroopa üks tuntumaid panku, Credit Suisse on hädas: pank peab vastust andma skandaalis, mis nõudis miljoneid nii investoritelt kui ka maksumaksjatelt.

Eestis ei ütle Greensilli pankrot suurt midagi, kuid finantsmaailma on see nimi kihama pannud. Greensill oli alles mõni nädal tagasi kuum Suurbritannia fintech, mille taga oli Austraaliast pärit Lex Greensill. Mees rajas 2011. aastal ettevõtte Greensill Capital, hiljem liideti sellega juba eelmise sajandi algusest Bremenis tegutsev pank, mis nimetati ümber Greensill Bankiks. Selle kaudu finantstehingute tegemine käiski.

Greensilli äriidee oli lihtne: ta pakkus niinimetatud tarneahelate finantseerimist. See meenutab faktooringut, aga erinevus seisneb selles, et siin müüb tarnija oma arve vahemehele, tavaliselt pangale, kes määratud tasu eest ise raha ostjatelt välja nõuab. Sedaviisi saab müüja kohe raha kätte. Kuna paljud ettevõtted on hakanud oma maksetähtaegu pikendama, aitab see raha kiiremini kätte saada. Paraku tähendab see samuti, et müüja peab eraldi peale maksma, et omaenese raha pisut kiiremini kätte saada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles