Eesti tehnoloogiafirma arendas välja mobiilse droonitõrjesüsteemi (5)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Milrem Robotics’i mehitamata sõidukil THeMIS
Milrem Robotics’i mehitamata sõidukil THeMIS Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa juhtiv robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ning droonitõrjeseadmete tootja Marduk Technologies lõid mobiilse droonitõrjesüsteemi, millega kaitsta üksusi õhuründemoona ja teiste mehitamata õhusõidukite eest.

Uus lahendus põhineb Milrem Roboticsi mehitamata sõidukil THeMIS ning Marduk Technologiesi droonitõrjeseadmel (C-UAS) Marduk Shark. Ühistoode võimaldab tänu tehisintellektile ning masinõppele eesliinil olevatel üksustel iseseisvalt tuvastada ning neutraliseerida erinevat liiki õhuründemoona ja teisi mehitamata õhusõidukeid.

Droonitõrjesüsteemi illustratsioon.
Droonitõrjesüsteemi illustratsioon. Foto: Milrem Robotics

Mobiilse platvormi saab varustada ka erinevate relvasüsteemide ja sensoritega, mida kasutada mehitamata õhusõidukite hävitamiseks, üksuste tulejõu suurendamiseks ning olukorrateadlikkuse parandamiseks.

Hetkel kasutatakse enamikku droonitõrje lahendusi statsionaarselt, ent kombineerides need autonoomsete mobiilsusplatvormidega luuakse kaitsejõududele uus võimekus, mida vastavalt ohuhinnangule kiirelt kasutada ja ümber paigutada. Mobiilsus tagab üksustele ka varajase hoiatuse.

«Eesliini üksused on vastaste droonidega enim haavatavamad. Autonoomne mobiilne C-UAS platvorm annab neile täiendava kaitsekihi ning laiendab samas meie tooteportfelli,» ütles Marduk Technologiesi tegevjuht Martin Simon.

«Droonitõrjesüsteemiga varustatud autonoomsed maismaasõidukid loovad lahinguväljale täiesti uue võimekuse, lubades üksustel keskenduda oma lahinguülesannete täitmisele. Paralleelselt tagavad nad sõduritele parema olukorrateadlikkuse ja kaitse,» ütles Milrem Roboticsi juhatuse esimees Kuldar Väärsi.

Milrem Roboticsi maismaaplatvormi THeMIS on müüdud 11 riiki, millest seitse on NATO liikmesriigid: Eesti, Prantsusmaa, Holland, Norra, Suurbritannia, Saksamaa ja Ameerika Ühendriigid.

Lisaks sõidukitele teostab Milrem Robotics ka süsteemiintegratsiooni (erinevad sensorid, autonoomsus, relvasüsteemid jne).

Ettevõte juhib ka Euroopa kaitsetööstuse arendamise programmi (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP) projekti iMUGS (Integrated Modular Unmanned Ground System), mille raames arendatakse välja mehitamata maismaasõiduk koos juhtimissüsteemi, küberturvalisuse lahenduse ning integreeritud sensorvõrgustikuga. Süsteemi esialgsed kasutusfunktsioonid on seotud olukorrateadlikkuse parandamisega lahinguväljal ning üksuste manööver- ja transpordivõime tõstmisega.

Ettevõtte käive ulatus 2020. aastal kümne miljoni euroni. Sel aastal on plaanis käive kahekordistada.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles