NASA marsikulgur jättis tahtlikult endast tüki maha (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Perseverance jättis endast tüki maha
Perseverance jättis endast tüki maha Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA marsikulguri Perseverance'i küljest kukkus nädalavahetusel metallplaat ära, kuid tegemist polnud aparaadi lagunemise või muu probleemiga.

Marsil maandumise käigus jääb paratamatult mingi osa kasutatud varustusest maha. Laupäeval hülgas ühe tüki enda küljest aga ka kulgur ise, kirjutab Cnet.

Perseverance'i n-ö kõhu peal oli Marsile saabudes metallplaat, mis kaitses proovide võtmise süsteemi. Kulguri ülesandeks on Marsil muuhulgas koguda ka kivi- ja pinnaseproove.

NASA postitas Twitterisse ka video sellest, kuidas Perseverance harjutas Maal metallplaadi eemaldamist.

Perseverance maandus Marsil 18. veebruaril. Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud punast planeeti uurima.

Lisaks elu märkide otsimisele valmistavad Perseverance'i uuringud ette ka võimalikku mehitatud lendu Marsile ja ehk lõpuks ka koloonia asutamist. Selleks on kulguriga kaasas muu hulgas seade, millega katsetatakse hapniku valmistamist Marsi atmosfääris leiduvast.

Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. See on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles