Vananev Hubble'i teleskoop on hakanud veidralt käituma

tehnika.postimees.ee
Copy
Hubble'i teleskoobi illustratsioon
Hubble'i teleskoobi illustratsioon Foto: SCANPIX

Hubble'i kosmoseteleskoobil täitub varsti 31 aastat missiooni algusest, mis on kosmoses tiirleva aparaadi jaoks pikk aeg.

Teleskoobi vanuseteema on hakanud viimastel nädalatel järjest rohkem esile kerkima erinevate probleemide tõttu, kirjutab BGR.

7. märtsil peatas Hubble ootamatult oma vaatlustegevuse. Tarkvaravea tõttu lülitas teleskoop end niinimetatud turvarežiimi. See oli aga alles algus veidratele probleemidele, mis Hubble'it tabasid.

NASA avastas probleemi, kui Hubble'i meeskond teleskoopi kontrollis ja märkas, et viimase tarkvarauuendusega oli midagi valesti. Uuendusel ei olnud luba pääseda ligi kindlale osale teleskoobi arvuti mälust ja see tekitas veateate, mille tagajärjel läks kosmoseaparaat üle turvarežiimile.

USA kosmoseagentuur teatas, et tegeleb probleemi lahendamisega. Kui Hubble'i meeskond teleskoopi kontrollis, siis avastati veel üks probleem: objektiivi ava oli lahti. Hubble'il on luuk, mis sulgub, kui teleskoop peaks pöörama Päikese poole, sest vastasel juhul võib see tundlikke seadmeid kahjustada. Hubble'i meeskond veendus, et kõik justkui töötas, aga luuk ei läinud ikkagi kinni. Seejärel käivitati tagavaramootor, mis probleemi lahendas.

Samal ajal kui NASA tegeles teleskoobi süsteemi parandamisega, andis veateate Hubble'i kaamera Wide Field Camera 3. NASA ei ole selle probleemi kohta detaile avaldanud ja teatas vaid, et kaamera töö peatatakse, kuni leitakse üles, mis valesti läks.

NASA tahab Hubble'it töökorras hoida nii kaua kui võimalik, sest selle järglase James Webbi kosmoseteleskoobi missiooni algus on korduvalt edasi lükkunud ja on praegu plaanitud oktoobri lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles