Ninaspreiga koroona vastu – Eestis loodud abivahendile taotletakse USAs patenti (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Tartus välja töötatud koroonaviirust neutraliseeriva ninasprei SARS-CoV2 BioBlock testpudelid.
Tartus välja töötatud koroonaviirust neutraliseeriva ninasprei SARS-CoV2 BioBlock testpudelid. Foto: Icosagen

Koroonaviiruse ennetamiseks välja töötatud ninasprei on kliinilisteks uuringuteks valmis, lisaks SARS-CoV2-le võib see aidata ka hulga teiste nakkushaiguste ja allergiate vastu.

Täna hommikul teatas mitut Eesti ettevõtet ja teadusasutust ühendav konsortsium, et on andnud sisse USA patenditaotluse ninna ja kurku pihustatavate SARS-CoV2 antikehadele tootenimega SARS-CoV2 BioBlock.

«Piloottoode, millega nüüd kliinilistesse uuringutesse minna, on meil tõesti olemas. Selge on see, et teda on vaja manustada suu ja nina limaskestadele, mille kaudu see viirus meie organismi siseneb. Kui sinna antikehadest tõke ette panna, siis saaksime efekti, et ta ei saa enam inimeses haigust tekitada,» ütles AS Icosageni juhataja akadeemik Mart Ustav Postimehele.

Tegemist pole ravimi ega vaktsiiniga

Praeguseks on ära tehtud uue toote kvaliteedikontroll ning katsed on ka näidanud, et hüperimmuniseeritud lehmade ternespiimast (vt lisalugu) eraldatud antikehad on vähemalt katsemudelis efektiivsed nii algse, kevadel Eestiski levinud Wuhani tüve, aga ka uuemate Briti, Lõuna-Aafrika Vabariigi ja Brasiilia tüvede vastu, rõhutas Ustav.

AS Icosageni juhataja akadeemik Mart Ustav.
AS Icosageni juhataja akadeemik Mart Ustav. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Kliinilised katsed peaksid aga näitama ära täpse vajaliku manustamise kontsentratsiooni, kui kaua preparaat ninaneelus püsib ning ka selle, kas seda peaks kasutama nelja, kuue või kaheksa tunni järel.

«See kõik vajab väljaselgitamist, ega me selgeltnägijad ole,» tõdes Ustav ja rõhutas, et tegu ei ole ei ravimi ega vaktsiiniga, vaid ennetava abinõuga, millega oleks võimalik avalikus ruumis olles nakatumist ära hoida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles