Euroala tulemüür lahutab Saksamaad ja Prantsusmaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Davosi majandusfoorum.
Davosi majandusfoorum. Foto: SCANPIX

Töönädala lõppedes ilmnesid Prantsusmaa ja Saksamaa vahel taas pinged euroala päästmise metoodika vallas.

Maailma Majandusfoorumit Davosis varjutasid ebakõlad Euroopa stabiilsusmehhanismide suuruse ümber. Teravust tekitas Saksamaa vankumatu nõudmine, et kasinusmeetmed peavad olema karmid.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles, et Euroopa Stabiilsusmehhanismi ESMi suurus (mis peaks vahetama välja «vana» finantsstabiilsuse fondi EFSFi) polegi eriti oluline. Pigem on pääsemine majandusreformides.

«Olgu ta nii suur, kui tahes – nagunii pole temast [ESMist] kasu, kui fundamentaalsete probleemidega tegemist ei tehta,» ütles Schäuble.

«Kreeka lubadustest ei piisa. Vaja on tegusid. Nad lubasid juba kaks aastat tagasi igasugu asju. Paljud ongi vaid sõnadeks jäänud. Me ei tohi julgustada neid [kohatute stiimulitega] samas vaimus jätkama.»

Prantsuse rahandusminister François Baroin on vastupidisel seisukohal. «Meie mõtleme nii: mida kõrgem tulemüür, seda vähem on tarvis teda kasutada.»

USA rahandusminister Tim Geithner toetas kahel käel prantslasi: «Ainus asi, mis seda [rahaliitu] koos hoiaks ja tööle paneks, oleks tugevam tulemüür. Mis aga tähendab, et tarvis on suuremaid tagatisi.»

Finantsist George Soros hoiatas, et Saksamaa tekitab karmi eelarvedistsipliini nõudes majanduslikke ja poliitilisi pingeid, mis «võivad Euroopa Liidu hävitada».

Itaalia ettevõtjate lobigrupi Confindustria eestvedaja Emma Marcegaglia ütles Financial Timesile, et Saksamaa on küll otsekui loodud Euroopat juhtima, kuid «dikteeriv Saksamaa pole vastuvõetav».

«Meil on vaja jõulist otsust. Kiiret otsust. Väga selget otsust,» ütles ta. «Aga ennekõike üksmeelset otsust.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles