Gaasi 50-protsendiline hinnalangus on ebatõenäoline

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Juhul kui järgnevatel kuudel õli hinnad jäävad detsembri- ja jaanuarikuu tasemele, siis on hinna langus võimalik teises kvartalis, kuid mitte 50 protsenti, teatas Eesti Gaas.


Eesti gaasi juhatuse liikme Raul Kotovi sõnul on võimalik, et firma langetab gaasi hinda kodutarbijaile aasta teises kvartalis. Samas pole Kotovi hinnangul võimalik, et hind langeb 50 protsenti võrra, nagu on välja öelnud konkurentsiameti juht Märt Ots.

«Täna gaasi kütteks kasutavate klientide gaasihind on 5,024 kr/m³. 50 protsenti hinnalangust tähendaks, et uus hind peaks olema 2,512 kr/m³. Selline hind ei ole meie imporditingimuste ja täna teada olevate õli hindade kohaselt võimalik,» ütles Kotov. Juhi sõnul toimus 2008. aastal gaasi müük kodutarbijatele kahjumiga.

Millal ja kui palju täpselt gaasi hind langeb, Kotov öelda ei osanud. «Hinna langetamise otsuse tegemiseks on praegu vaja selgitada, kuidas toimida 2008. aastal kodutarbijate müügist saadud kahjuga. See on Eesti Gaasi ja konkurentsiameti vahel arutelul.»

Konkurentsiameti juht Märt Ots andis aga siiski hinnangu, et gaasi hind peaks langema 50 protsenti.

«Fakt on see, et Eesti Gaas ostab Gazpromilt gaasi valemi alusel. Gaasi impordihind kehtib üks kuu. Hinna kujunemise aluseks on viimase kuue kuu nafta hind ja konkreetse kuu USD/EUR vahetuskurss. Kui nafta hind ei tõuse ja jääb tänasele tasemele ja kui oluliselt ei muutu ka USD/EUR vahetuskurss, siis on loogiline, et astmeliselt langeb ka impordihind ning langeb suveks 50 protsenti ja see peab omakorda kajastuma ka kodutarbijate hinnas. Samas rõhutan veel kord, et 50-protsendiline langus võib saabuda kuue kuu möödudes ehk mitte enne suve,» sõnas Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles