Suveniirimüüjad: toetusmeede võiks avaneda kiiremini (1)

BNS
Copy
Suveniirimüüjad ja -tootjad on  koroonakriisi ajal raskustes.
Suveniirimüüjad ja -tootjad on koroonakriisi ajal raskustes. Foto: Madis Veltman

Suveniiride Müüjate ja Tootjate Liit (SMTL) palub valitsuselt kriisitoetuse kiiret kinnitamist, et väikeetevõttetel oleks võimalik taotlusi esitada ja abi saada.

Liit märkis peaministrile, rahandusministrile ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrile saadetud kirjas, et kui 6. jaanuaril tutvustati erialaliitudele kriisitoetuse sihtgruppe ning taotlustingimusi ja toona oli plaan taotluste menetlemist alustada kolme nädala pärast, siis seda ei juhtunud.

«9. veebruaril toimus infopäev, kus taotlustingimusi oli muudetud, suveniirimüüjatele oli lisatud kohalikud disainimüüjad ning üldsummadest enam ei räägitud. Saadud info järgi oli plaan taotluste menetlemist alustada veebruari teisel poolel. Seda ei juhtunud, toetuse taotlemist lükati edasi. Hetkel on avalikustatud info, et taotlemine avatakse eeldatavalt märtsis,» seisab pöördumises.

Liit nentis kirjas, et on olukorra pärast mures ja tõi välja, et liitu kuuluvad ettevõtted kriisieelse ajaga võrreldes kaotanud käibest keskmiselt üle 80 protsendi. Samuti märkisid suveniirimüüjad, et valdkonna ettevõtted pole alates kriisi algusest mitte mingit toetust saanud. Nende hinnangul on selline käitumine mõistmatu ning pretsedenditu kogu arenenud maailmas.

«Viimased 12 kuud on enamus suveniiriettevõtteid sisuliselt pankrotistanud. Olukorras, kus toetused natukenegi kahjusi leevendaksid ja ettevõtteid kannatustes aitaksid, on iga viivitus kurjast,» kirjutas liit.

Käsitöö-, suveniiri- või Eesti disaini müüjate toetuse suurus on 100 protsenti 2019. aasta eest tasutud tööjõumaksudest, kuid mitte rohkem kui 60 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles