Eesti rohefirma kaasas pakendiprügi probleemi lahendmiseks 400 000 eurot

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Lauri Luik
Lauri Luik Foto: Liis Treimann / Postimees / Scanpix

Korduskasutatavate pakendite ringlust ning deposiidiraha tagastamist automatiseeriv rohe- ja fintechettevõte Cuploop kaasas kohalikelt investoritelt 400 000 eurot. 

Raha kasutatakse selleks, et arendada välja turuvalmis riist- ja tarkvaralahendus (SaaS) nö smart city osana kõigile kaupmeestele, kes soovivad minna ühekordsetelt pakenditelt üle korduskasutatavale alternatiivile. 

Seekordses investerimisvoorus rahastasid ettevõtmist teiste seas ka ka Pipedrive'i asutajad Martin Henk, Martin Tajur ja Ragnar Sass. Samuti ka Andrus Purde ja Lev Dolgatsjov.

Marek Suchazevski, Lauri Luige ja Christopher Juule asutatud Cuploop arendab uue põlvkonna tagastusautomaate, mida on lihtne paigaldada ja kasutada ning millega tuleb kaasa tarkvaralahendus, mis annab kaupmehele laoseisust ja pakendite liikumisest kiire ülevaate. Kasutatav tehnoloogia aitab pidada detailset arvestust ringlusesse läinud pakendite, nende liigi ja koguste üle, samuti on olemas jooksev info sellest, millal ja kuhu vastavad pakendid tagastati. Kui pakend jõuab oma kasutustsükli lõppu (peale ca 100 kasutuskorda), läheb puhas materjal ümbertöötlemisse.

Cuploopi tehnoloogia puhul on tegu patenteeritud tark- ja riistvaralahendusega, mis aitab RFID-kiibistatud korduskasutatavad pakendid liigiti kokku koguda ja taas ringlusesse saata, tagastades deposiidiraha ühe viipega kliendi pangakaardile (ka läbi Apple/Google Pay). Cuploopi tarkvara aitab kaupmehel pidada arvestust ringluses olevate pakendite üle ning jälgida protsessi kogu ahelas, määrata iga pakendi korduskasutatavusest tulenevat süsiniku jalajälge, töötleda ja kasutada skänneeritud pakenditelt saadud nö big datat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles