Uurimus: Instagrami algoritm suunab kasutajatele valeinfot ja vandenõuteooriaid

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Instagram ja Facebook
Instagram ja Facebook Foto: SCANPIX

Suurbritannia organisatsiooni Center for Countering Digital Hate (CCDH) uurimus näitas, et Instagram promob koroonaviirusega ja vaktsiinidega seotud valeinfot.

CCDH lõi uurimuse käigus 15 Instagrami kontot, mis jälgisid erinevaid lehti ja teemasid. Kontodele logiti sisse iga päev ja märgiti üles, milliseid soovitusi platvorm pakub. Selleks, et Instagram soovitusi pakuks, märgiti meeldivaks suvalisi postitusi. Eksperiment viidi läbi eelmise aasta 14. septembrist 16. novembrini, kirjutab Euronews.

Selle perioodi jooksul soovitas Instagram 104 postitust, mis sisaldasid valeinfot. Nendest pooled sisaldasid valeinfot koroonaviiruse kohta, viiendik vaktsiinide ja kümnendik USA valimiste kohta.

Samuti soovitati kasutajatele Qanoni ja antisemiitlikku sisu. Ainsad profiilid, millele valeinfot sisaldavaid postitusi ei soovitatud, olid need, mis jälgisid ainult ametlike terviseorganisatsioonide kontosid.

CCDH pöördus avaliku kirjaga Instagrami emafirma Facebooki juhi Mark Zuckerbergi poole ja palus algoritmi muuta.

Facebooki hinnangul pole uurimuse tulemused täpsed, kuna see viidi läbi mitu kuud tagasi ja valim oli liiga väike. Ettevõtte pressiesindaja sõnul on Facebook alates pandeemia algusest eemaldanud platvormilt miljoneid valeinfot sisaldavaid postitusi. Vahemikus septembrist novembrini olevat Facebook eemaldanud nii oma platvormilt kui Instagramist 1,17 miljonit postitust, mis sisaldasid valeinfot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles