Hiina ja Vene häkkerid ründasid mullu Euroopa ravimiametit (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Hiina spioonid ründasid EMAd 2020. aasta esimeses pooles ja Vene häkkerid aasta teises pooles.
Hiina spioonid ründasid EMAd 2020. aasta esimeses pooles ja Vene häkkerid aasta teises pooles. Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal Euroopa ravimiameti (EMA) vastu korraldatud küberrünnakute taga olid Venemaa luureteenistus ja Hiina spioonid, vahendab Reuters.

Rünnaku käigus varastati EMAst koroonavaktsiinidega seotud dokumente, mis riputati hiljem internetti. Venemaa ja Hiina pole seni väiteid kommenteerinud.

Hollandi väljaanne De Volkskrant kirjutas, et Hiina spioonid ründasid EMAd 2020. aasta esimeses pooles ja Vene häkkerid aasta teises pooles. Hiina häkkeritel õnnestus saada ligipääs pärast seda kui nad ühe Saksa ülikooli süsteemi häkkisid. Vene häkkerid kasutasid aga ära vigu EMA kahesammulise autentimise süsteemis.

EMA pressiesindaja ei soovinud küberrünnaku kohta täpsemat infot avaldada ja ütles vaid, et praegu uurivad juhtumit õiguskaitseorganid.

Väidetavatel Vene häkkeritel oli üle kuu aja ligipääs EMA süsteemidele. Nad olid huvitatud sellest, millised riigid plaanivad kasutada Pfizer/BioNTechi vaktsiini ja kui palju seda osteti.

Jaanuaris kirjutas Bloomberg, et vähemalt osa EMAst varastatud dokumentidest postitati tumeveebi. Tegemist oli dokumentidega, mis Pfizer ja BioNTech olid saatnud ametile ajal, kui EMA vaktsiini analüüsis. Pfizeri/BioNTechi vaktsiin sai EMA heakskiidu detsembri lõpus. Üks häkker avaldas blogipostituse, mis sisaldas EMA dokumente, nende seas salastatud e-mailid, mis puudutasid vaktsiini tootmist ja turustamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles