GRAAFIK ⟩ Rünnak Saudi Araabia naftaterminalile lennutas nafta hinna 71 dollarini barrel (4)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ras Tanura naftaterminal Saudi Araabias, mida rünnati 7. märtsi hommikul 2021.
Ras Tanura naftaterminal Saudi Araabias, mida rünnati 7. märtsi hommikul 2021. Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS

Brenti nafta hind hüppas eile üle 71 dollari barrelist pärast seda, kui Saudi Araabia teatas, et maailma suurimat naftaterminali rünnati. Hinnaralli toimus vaatamata sellele, et nafta toodangut ilmselt see rünnak ei mõjutanud.

Saudi kuningriigi sõnul rünnati pühapäeva hommikul merelt saabunud droonidega Pärsia lahe rannikul asuvaid Ras Tanura naftamahuteid. Terminal suudab eksportida 6,5 miljonit barrelit naftat ööpäevas, mis on peaaegu seitse protsenti globaalsest nõudlusest ning on üks maailma paremini kaitstud naftatööstusobjektidest, kirjutab Bloomberg.

Brenti nafta hind hüppas eile 2,6 protsenti, üle 71 dollarini barreli eest. Hinnatõus järgnes 4,6-protsendilisele tõusule eelmisel nädalal pärast seda, kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon ja kartelliga koostööd tegevad riigid ehk nn OPEC + otsustas jätta alates aprillist tootmismahud muutmatuks.

OPECi otsus pani analüütikuid muutma ka hinnaprognoose. Näiteks Goldman Sachs usub, et kolmandas kvartalis kerkib naftabarreli hind 80 dollarini.

Naftaturgu mõjutavad ka Hiina ekspordiväljavaated ning USA president Joe Bideni administratsiooni 1,9 triljoni dollari suurune majanduse stimuleerimise pakett, mis on riigi ajaloo suuruselt teine.

«Tegemist on hetkel perfektse seguga hinnatõusu toetavatest uudistest,» ütles uudisteagentuurile Hollandi suurpanga ING Singapuri üksuse tooraineturgude peastrateeg Warren Patterson. «Tundub, et taolised rünnakud muutuvad sagedamaks, mis tähendab, et turg peab hinna sisse arvestama ka mingisuguse riskipreemia,» lisas ta.

Pühapäevane rünnak oli tõsiseim alates 2019. aasta septembrist. Toonane rünnak põhjustas kahel naftaväljal tulekahju ning tootmine seiskus mitmeks päevaks.   

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles