EL soovib saada USAst materjali koroonavaktsiini tootmiseks

Copy
Vaktsiin
Vaktsiin Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Euroopa Liit alustab esmaspäeval USAga läbirääkimisi, et tagada koroonaviiruse vaktsiinideks vajalike materjalide tarne, teatas anonüümseks jääda soovinud ELi allikas.

Praegu on kogu kõnealune kaup kontrollitud rangete ekspordipiirangutega. ELi siseturu volinik Thierry Breton, kes on pandud vastutama ka vaktsiinitootmise eest, asub läbi rääkima Valge Maja Covid-19 koordinaatori Jeffrey Zientsiga, ütles läbirääkimistele lähedalseisev allikas AFPle.

EL ja USA soovivad «teha koordineeritud koosööd kitsaskohtade vältimiseks» Euroopa vaktsiinitootjate jaoks, kinnitas allikas.

Kõne all olevad piirangutega kaubad on tootjate tünnide külge kinnitatavad kotid, mida toodavad tihti kas USA ettevõtted ELis või Euroopa ettevõtted USAs, lisaks pudelikesed, süstlad ja niinimetatud «nanolipiidsed osakesed», mida kasutatakse mõnede RNA vaktsiinide osakeste pakendamiseks.

Kõigi vaktsiiniks vajalike materjalide ekspordiks on vaja Washingtoni eriluba. «Mõte pole mitte reeglite üle vaielda, vaid kergendada ja kiirendada administratiivseid protseduure,» kinnitas ELi allikas. «Tegutseme ennetavalt. Kui tuleb aeg, mil vaktsiinitootmine Euroopas oluliselt suureneb, soovime olla kindlad, et kõik vajalikud materjalid on olemas.»

ELi oma ekspordikontrolli süsteem kehtib vaid valmis vaktsiinide osas ning seda kasutati hiljuti selleks, et blokeerida 250 000 doosi AstraZeneca vaktsiini tarne Austraaliasse.

Rootsi-Briti ettevõte teatas ELi 27 liikmesriigile, et suudab liidule tarnida vaid kolmandiku esialgu lubatud vaktsiinidoosidest.

«USAga esmaspäeval algavate kõneluste eesmärk pole rääkida läbi dooside arvu valmis vaktsiinide osas,» ütles ELi allikas, lisades, et sellega «tegelevad ettevõtted».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles