Hiina seadis aasta majanduskasvu eesmärgiks enam kui kuus protsenti

Copy
Ratturid Beijingi tänavail
Ratturid Beijingi tänavail Foto: NOEL CELIS/AFP/Scanpix Baltics

Hiina liidrid seadsid 2021. aasta aasta majanduskasvu eesmärgiks enam kui kuus protsenti, edastasid reedel meediakanalid.

«Üle kuueprotsendine eesmärk võimaldab meil kõigil pühenduda energiareformide, innovatsiooni ja kvaliteetse arengu edendamisele,» ütleb peaminister Li Keqiang meedia andmetel rahvakongressi ehk riigivõimu kõrgeima organi istungjärgu avakõnes.

Peaminister annab seal traditsiooniliselt aruande valitsuse tööst 2020. aastal ja esitab 2021. aasta kava ning viisaastakuplaani. Samuti arutatakse majandusperspektiive 2035. aastani.

Istungil osalejad tutvuvad aruannetega 2020. aasta kesk- ja kohalike eelarvete täitmise kohta ja 2021. aasta eelarveprojektidega.

Umbes 5000 rahvasaadikut kaaluvad ka mitmeid seaduseelnõusid ja seadusemuudatusi ning kuulavad aruandeid rahvakongressi alalise komitee, kõrgeima rahvakohtu ja kõrgeima rahvaprokuratuuri töö kohta.

Hiina teatas mullu, et on saavutanud ammuse eesmärgi tõsta kogu oma rahvas üle vaesuspiiri, mis defineeritakse kui alla 2,3 dollari jääv päevane sissetulek. Maailmapanga teatel on Hiina alates 1970. aastate turureformidest toonud äärmisest vaesusest välja üle 800 miljoni inimese.

Elukvaliteet on riigis alates 1970. aastatest tohutult kasvanud ja andnud sadadele miljonitele ligipääsu tarbimisühiskonnale, millest varasemad põlved ei oleks suutnud unistadagi.

Kriitikud pole aga tulemusega rahul ja on osutanud, et vaesuspiir on madal ja selle kõrvaldamiseks loodud fondides on väidetavalt esinenud korruptsiooni. Samuti on tõstatatud igipõline küsimus, kas ametlikke andmeid saab usaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles