Töötukassa nõukogu tegi ettepaneku hüvitada piirangutest puudutatud ettevõtetele märtsi töötasu

PM Majandus
Copy
Töötukassa nõukogu esimees Peep Peterson ütles, et praegu tehakse arvutusi ja meede peaks valmimaneljapäevaks.
Töötukassa nõukogu esimees Peep Peterson ütles, et praegu tehakse arvutusi ja meede peaks valmimaneljapäevaks. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

Eesti Töötukassa nõukogu otsustas teha Vabariigi Valitsusele ettepaneku hüvitada piirangutest puudutatud ettevõtetele märtsi töötasu.

Töötasu jätkutoetust makstakse neile tööandjatele, kes tegutsevad piirangutest oluliselt mõjutatud valdkondades, näiteks majutus- ja toitlustusettevõtted, jae- ja hulgikaubanduse ettevõtted, turismiettevõtted, spordi- ja huvitegevus, täiendkoolitus, kultuur jt. Toetuse saajate ring on piiratud ettevõtete põhitegevusala koodiga. Töötasu jätkutoetust saaksid ettevõtted, kelle põhitegevusala kood on toodud siin.

Toetuse prognoositav kulu on ligi 38 miljonit. Tegemist on ühe kuu pikkuse toetusmeetmega.

Töötukassa nõukogu esimehe Peep Petersoni sõnul leidis nõukogu, et ettevõtteid ja nende töötajaid, kes ei saa piirangute tõttu tööd teha, peab toetama, ja lisaks võimaldama töötasu jätkutoetust ka turismisektorile. „Töötukassa vahendid võimaldavad ühe kuu pikkuse toetuse. Laiema sihtrühma ja mitme kuu pikkuse toetusmeetme tegemiseks on tarvis lisarahastust,“ lisas Peterson.

Valitsusele tehtud ettepaneku kohaselt saab töötasu jätkutoetust taotleda ettevõte, mille käive või tulu on 2021. aasta märtsis langenud vähemalt 50 protsenti võrreldes perioodiga detsember 2019 kuni veebruar 2020. Arvutatakse ettevõtte selle perioodi kuu keskmine käive või keskmine tulu. Toetust makstakse nende töötajate eest, kellele ei ole kokkulepitud mahus tööd anda või kelle töötasu on vähendatud.

Töötukassa kompenseerib tööandjale 60 protsenti töölepinguga töötaja varasemast keskmisest palgast, aga mitte rohkem kui 1000 eurot kuus bruto. Tööandja on kohustatud maksma töötajale, kes saab töötasu jätkutoetust, omadest vahenditest brutotöötasu vähemalt 200 eurot. Kompensatsioon kantakse tööandjale pangakontole ja on ette nähtud töötajatele palga maksmiseks. Ettevõte ei tohi toetust saanud töötajaid 31. maini töötajaid koondada. Maksu- ja Tolliameti andmetele toetudes kontrollib töötukassa, kas tööandja on töötaja eest küsitud toetuse ja omaosaluse ka töötajale tasunud.

Toetust saavad ka füüsilisest isikust ettevõtjad, kelle ettevõtlustulu oli 2020. aastal 50 protsenti väiksem kui 2019. aastal. FIE toetuse suurus on 584 eurot.

Töötukassa juhatuse esimehe Meelis Paaveli sõnul algab jätkutoetuse avalduste vastuvõtmine e-töötukassas 1. aprillil.  „Selleks, et töötajad saaksid õigeaegselt oma märtsi kuu palgad kätte, tehnilised ettevalmistused juba käivad,“ kinnitas Paavel.

Viimase aasta jooksul on töötukassa erinevate kriisimeetmete kaudu maksnud toetust ligi 150 000 töötajale ja ligi 20 000 tööandjale. Töötukassa on oma reservidest erakorralisteks toetusteks maksnud välja enam kui 275 miljonit eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles