Ettevõtjad: vaid EMTAKi koodide alusel toetuste määramine on ebaõiglane

Erkki Erilaid
Copy
Restoran Literaat
Restoran Literaat Foto: Rahva Raamat

Mitmed ettevõtjaid, kes tegelevad küll toitlustusega, kuid kelle registrikoodi alusel ei ole see nende põhi-, vaid kõrvaltegevus, on siiani töötasu toetusest nende hinnangul ebaõiglaselt ilma jäetud.

Rahva Raamatu juhatuse esimehe Viljar Otsa sõnul on pelgalt koodipõhine lähenemine toetuse saamiseks ettevõtjate suhtes ebavõrdne kohtlemine ning vaadata tuleks ka ettevõtete tegevuse sisulist poolt. «Meil on lisaks raamatupoodidele restoran Literaat ja kaks kohvikut, mis on seaduse mõistes käsitletavad kui eraldi ettevõtted, kuid toetusi me ei saa,» kirjeldas Ots. «Söögikohtades on meil hetkel 31 töötajat, mullu tasusime nende pealt enam kui 150 000 euro eest tööjõumakse. Meie toitlustusettevõtete käive langes piirangute ajal kokku 95 protsenti ja kuigi oleme täitnud kõiki riigi poolt toitlustusasutustele seatud nõudmisi, siis toetuste saamiseks me miskipärast ei kvalifitseeru.»

Kokku moodustavad Rahva Raamatu toitlustustöötajad Otsa sõnul umbes 40 protsenti nende jaemüügiga tegelevatest  töötajatest. Nendelt töötajatelt riigile tasutud maksud on suuremad kui paljudel teistel toetusi saanud ettevõtjatel, kuid turuosalisi ei kohelda siinkohal võrdselt. «Meie kohvikud ja restoran olid piirangute ajal toitlustusasutustena kinni, pidasime kinni kehtestatud reeglitest, kuid toetuse jagamisel oleme me justkui vaid raamatute edasimüüjad, kuigi meie kahju on võrdväärne teiste toitlustusasutustega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles