Jaapani miljardär tahab kaheksa inimest endaga kosmosereisile kaasa võtta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Jaapani miljardär Yusaku Maezawa
Jaapani miljardär Yusaku Maezawa Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapani miljardär Yusaku Maezawa otsib kaheksat inimest, keda endaga kaasa võtta reisile ümber Kuu.

Praeguse plaani järgi peaks missioon aset leidma 2023 aastal. Tegemist oleks esimese korraga, kui tsiviilisikud, mitte professionaalsed astronaudid, lendaksid Maa orbiidist kaugemale, kirjutab Axios.

Kosmosereis viiks 10-12 inimest SpaceX-i Starshipi raketiga Kuuni ja tagasi Maale. Maezawa kutsub üles huvilisi oma nime kirja panema. Registreerimine on avatud 14. märtsini ja maiks on planeeritud tervisekontrollid ning vestlused kandidaatidega.

Projektiga dearMoon alustati 2018. aastal ja kui alguses soovis Maezawa kosmosesse viia kuntsnikke, siis nüüd kutsutakse kandideerima erinevate elualade esindajaid.

Murekohaks on aga see, et SpaceX tegelikult pole veel valmis inimesi Kuuni lennutama. Starshipi prototüüpide testlendudega ollakse alles algfaasis. Sel aastal on kaks katsetust lõppenud plahvatustega. SpaceX-i juht Elon Musk usub aga, et 2023. aastaks on rakett valmis.

Starshipi katsetus lõppes veebruari alguses plahvatusega
Starshipi katsetus lõppes veebruari alguses plahvatusega Foto: Gene Blevins/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Maezawa on 45-aastane miljardär, kes asutas Jaapani suurima rõivaste veebipoe Zozotown. 2019. aasta septembris otsustas ettevõtja müüa suure osa talle kuulunud Yahoo Japani aktsiatest teenides selle eest 3,7 miljardit dollarit.

Forbesi 2020. aasta kõige rikkamate jaapanlaste edetabelis oli Maezawa 23. kohal. Väljaanne hindas mehe vara väärtuseks kaks miljardit dollarit.

Maailma rikkaimate edetabelis on ta 1647.kohal ning aastaga on ta langenud 412 koha võrra.

SpaceX teatas plaanitavast kosmosereisist 2017. aastal. Ning aasta hiljem teatas ettevõtte juht Elon Musk, et esimeseks Kuule suunduvaks turistiks saab Yusaku Maezawa. Kui kalliks reis miljardärile läheb, ei ole avaldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles