Naistepäeva eriprogramm Viasat Historys - naised, kes julgesid öelda Hitlerile ei

Viasat History
Copy
Foto: Viasat History

Rahvusvaheline naistepäev on üleilmne sündmus, et tähistada naiste sotsiaalseid, kultuurilisi ja poliitilisi saavutusi. Selle aasta 8. märtsil tähistab Viasat History rahvusvahelist naistepäeva kahe ainulaadse erisaatega, milles tunnustatakse mõningaid naiste uskumatuid panuseid läbi ajaloo. 

Esimene kahest dokumentaalist, „Naised, kes sõdisid Hitleriga“, on eetris 8. märtsil kell 22.00.  Filmis paljastatakse nende naiste lood, kel oli julgust öelda ei natsiideoloogiale, kes osutasid julmusele vastupanu hoolimata riskist, mida süsteemile vastu seismine endas kätkes. Emad, töölised, kommunistlikud aktivistid, sotsialistid või konservatiivid, nunnad, tudengid – nad pärinesid kõigist sotsiaalsetest kihtidest ja olid endisaja kolmanda Reichi näidiskodanikud. Mõned olid osa võrgustikust, mõned töötasid koos oma abikaasade, kihlatute või sõpradega. Mõned neist võitlesid süsteemi vastu üksi. Nende elu oli ebakindel ja nad riskisid sellega, et mõni nende naabritest või sugulastest võis nende peale kaevata, kuid siiski edastasid nad salajast teavet, levitasid natsivastaseid lendlehti ja päästsid juute väljasaatmisest. Kui nad arreteeriti, siis nad vangistati, saadeti välja või lausa hukati. Aastakümneid on peetud neid vaid vastupanuliikumises osalenud kuulsate meeste kaaslasteks, kuni selleni, et inimesed unustasid uurida nende tegelikku panust natsismi vastu võitlemisel. Kes olid need naised? Miks nad otsustasid režiimile vastu hakata, pannes ohtu nii enda kui ka oma perekonnad? Milline oli nende taust? Selles dokumentaalis paljastatakse nende sakslannadest vastupanuvõitlejate teadmata lood, kui mõned neist kangelannadest tuuakse varjust välja. Nende hulgas olid propagandaministeeriumi ametnik Libertas Schulze-Boysen, ajakirjanik Ruth Andreas-Friedrich ja tudeng Sophie Scholl.

Foto: Viasat History

Teises Viasat History naistepäeva erisaates pannakse eelajaloo teooria „jahti pidavad mehed, korilastest naised“ küsimärgi alla. „Luude mõistatus: soorevolutsioon“ on eetris 8. märtsil kell 23.05 ning see paljastab tavaliselt kriminalistikas kasutatava teadusliku meetodi, mille abil on uurijad üle kogu maailma saanud uusi vihjeid eelajaloo kohta. Jahti pidavaid mehi on peetud pikalt perekonna peamisteks toitjateks ja nad on olnud väidetavalt ühiskonna tipus juba inimajaloo algusest. Kuid paljude tänapäevaste uurijate sõnutsi on see vale. Selle teooria põhjal kinnitasid varajased arheoloogid vaid loomulikku status quo’d 19. sajandil ja 20. sajandi alguses. Kuid mitte kõik avastused ei sobitu sellesse pilti ja päevavalgele tuleb aina enam väärtõlgendusi, kui arheoloogid panevad proovile teada-tuntud eeskujusid, paljastades mõned üllatavad faktid.  See põnev erisaade toob päevavalgele tõe, kas kiviaja kunstnikud, pronksiaja rikkad printsessid ja sõjakirveid viibutavad naisviikingid olid ka tegelikult olemas.

Viasat History kahes põnevas erisaates kergitatakse katteloor naiste vaimustavatelt saavutustelt ja heidetakse valgust naisrevolutsiooni faktidele. Dokumentaalfilmid on järjestikku naistepäeval 8.märtsil kell 22.00 -„Naised, kes sõdisid Hitleriga“ ja 23.05 „Luude mõistatus: soorevolutsioon“.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti 

Viasat History telekanal on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.  

Copy
Tagasi üles