Uuring: Eestis on kaugtööl ligi 70 protsenti töötajatest

Copy
Kodukontor.
Kodukontor. Foto: Scanpix/ PA Wire/PA Images

Tänaseks töötab osaliselt või täielikult kodukontorist 67 protsenti töövõtjatest, samas kaugtöö korraldust oma organisatsioonis hindab heaks 70 protsenti vastajatest, selgub CV-Online uuringust. 

Suurimaks väljakutseks peavad nii töötajad kui tööandjad inimeste organisatsioonisisese suhtluse vähenemist ja isoleerituse tunnet.

Veebruari teise poole seisuga töötab kodukontorist 35 protsenti, ettevõtte kontorist 23 protsenti ning vaheldumisi 32 protsenti vastanud töövõtjatest. Kaugtöö korraldust oma organisatsioonis hindab heaks või väga heaks üle 70 protsendi tööandjatest ja töövõtjatest.

Kolleegidega suhtlemiseks ja info hankimiseks kasutatakse kaugtööd tehes kõige enam (80 protsenti) e-posti, järgnevad telefonikõned (75 protsenti), suhtlusvõrgustikud Skype, Slack, Messenger jm (62 protsenti), videokõned (56 protsenti) ning näost näkku suhtlus ja ettevõtte siseveeb (mõlemad 26 protsenti).

Kõige suurema murekohana tajusid nii töötajad kui tööandjad inimeste omavahelise organisatsioonisisese suhtluse vähenemist ja isoleerituse tunnet, kusjuures tööandjad nägid seda märksa tõsisema probleemina kui töövõtjad (nii arvas vastavalt 65 protsenti ja 45 protsenti vastajatest). 

Töövõtjatele tegid veel muret tööaegadest kinnipidamine ja sellega kaasnev ületöötamine (32 protsenti), rohkem segavaid faktoreid ja keerulisem keskendumine (32 protsenti) ning korralike töövahendite puudumine (31 protsenti). Samad väljakutsed olid silma jäänud ka tööandjatele, lisaks ohud küberturvalisusele ja puudulik ligipääs vajalikele töövahenditele ja dokumentidele.

Töötajad nõustuvad eeskätt väidetega, et kodukontorist töötamine aitab säästa aega ja raha, võimaldada paremini töö- ja eraelu ühildada ja toetab keskkonnahoidu.

Tööandjad näevad kaugtöö eelistena töötajate suuremat rahulolu, keskkonna säästmist ja liikluskoormuse vähendamist ning töötajate haigustest ja väljasõitudest põhjustatud puudumiste vähenemist.

CV-Online teenindus- ja turundusjuht Maris Viires ütleb, et kaugtöö võimaldamist peab oluliseks veel enam, 86% töövõtjatest ja 88% tööandjatest, aga kodukontoris töötamine ei ole nii suurel määral paljudel võimalik. 

CV-Online Estonia viis kaugtöö kasutamist käsitleva uuringu läbi veebruaris, küsitleti töövõtjaid ja tööandjaid, vastuseid laekus vastavalt 1308 ja 259. Uuringu eesmärk oli koguda värsket infot kaugtöö tegemise ulatuse ja viisi, tervisemõjude ning kaugtööga seonduvate väljakutsete kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles