Kiik kaubanduskeskuste piiramisest: praegu pole aeg, kus käia kaupu uudistamas (7)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Remo Tõnismäe

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul on koroonaviiruse levik Eestis nii suur, et piiranguteta peavad saama toimida vaid elutähtsad teenused.  

Talvise koroonalaine ajal on Eesti ka koroonapiiranguid leevendanud, kuid nüüd kehtestanud viimase poole aasta karmimad meetmed. «Tegelikult ei olnud kuigi palju neid eksperte, kes oleksid näinud niivõrd kiiret viiruseleviku tõusu. Aga me teadsime loomulikult, et iga leevendus toob kaasa teatud kontaktide arvu kasvu,» selgitas sotsiaalminister «Aktuaalse kaamera» otsestuudios.

Kiik möönis, et jaanuaris piiranguid lõdvendama minnes eksiti. «Ühest küljest oli leevendusi ilmselt palju, teisest küljest on ka ohutaju ühiskonnas niivõrd palju madalam. Praegu oleme olukorras, kus meil tõesti tuleb olla oluliselt rangem, kui me tegelikult seda sooviksime.»

Valitsuse tänase otsuse järel on näiteks toidu-, prilli- ja lemmikloomakauplustel leebemad piirangud kui muude kaupade müüjatel. «Loogika on see, et inimesed peavad saama soetada neid kaupu ja tooteid, mis on eluks vajalikud. Söök kahtlemata seda on – nii inimese kui lemmiklooma jaoks. Samamoodi saab rääkida ka apteekidest,» selgitas sotsiaalminister.

«Aga kõikvõimalik poodlemine - pere või sõpradega kaubanduskeskussesse minemine -  tuleb ära lõpetada. Praegu pole aeg, kus vaadata, kas tahta üht, teist või kolmandat asja. Praegu on aeg, kus olla rohkem kodus, liikuda värskes õhus, teha võimalusel kaugtööd ja õppida distantsilt,» pani minister inimestele südamele.

Kiige sõnul oli laual ka variant kaubanduskeskused täitsa kinni panna. «Arutasime tõesti seda pikalt: nii täna hommikul kui ka pärastlõunal. See käik on meil veel varuks. Kaubanduskeskused on omajagu ise pingutanud. Ja me teame, et nädalavahetus on see aeg, kus minnakse ekstra poodlema.»

Sama efekti loodab valitsus ka toitlustuskohtade piirangutest. «Kui me kell kuus õhtul lõpetame restoranis istumised, siis kindlasti jääb vähemaks igasugu sünnipäevaüritusi ning koosviibimisi,» rääkis Kiik.

Ähmane kohustus

Valitsus käis piirangutepaketis välja ka järelvalve tõhustamise. Ministri sõnutsi tuleb selleks teha ka seadusandlikke muudatusi. «Praegune valitsuse korraldus annab juriidiliselt inimesele mitu võimalust: maski kanda, katta nina ja suu muul viisil, aga samamoodi on võimalus seda teatud juhtudel ka mitte teha. Korraldust tuleks konkretiseerida. Ma arvan, et õige oleks kehtestada maskikandmiskohustus. See eeldab muidugi, et meditsiinilistel põhjustel seda tegema ei pea, aga see on kaduvväike osa ühiskonnast. Valdav osa inimesi peaks kandma maski kõigis siseruumides liikumisel.»

Kiik tuletas meelde, et hoolimata valitsuse sammudest, lasub peamine vastutus järelvalve tegemisel ja piirangute järgmisel ikkagi inimestel endil. «See on ettevõtjate ja tööandjate hoolsuskohustus. Väga paljud on seda juba teinud ja [järelvalvet] tõhustanud. Loomulikult oleks võinud seda teha varem. Kindlasti saavad aidata kohalikud korrakaitseüksused. Aga eeskätt on see meie endi hoolduskohustus. Olukorras, kus viiruselevik on kaks korda kõrgem, kui see jaanuaris oli, peame me kõik olema ka kaks korda vastutustundlikumad, valvsamad, ettevaatlikumad,» lõpetas Kiik.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles