Eesti kasutajateni jõudis Samsungi tarkvarauuendus: nutikelladega saab nüüd vererõhku ja EKGd mõõta

tehnika.postimees.ee
Copy
Samsung Galaxy Watch3
Samsung Galaxy Watch3 Foto: SCANPIX

Samsungi nutikelladele Galaxy Watch3 ja Galaxy Watch Active2 on alates tänasest saadaval tarkvarauuendus, mis lubab vaid nutikellaga vererõhku mõõta ja võtta elektrokardiogrammi ehk EKGd, teatas ettevõte.

«Südame- ja veresoonkonnahaigused on statistikaameti andmetel number üks surma põhjus Eestis, globaalselt sureb neisse haigustesse WHO andmeil igal aastal üle 17 miljoni inimese, mis on ligikaudu kolmandik kõigist surmadest. Seega on südame ja veresoonkonna tervisel silma peal hoidmine äärmiselt tähtis ja antud uuendus on väike samm selle poole. Muidugi mõistame, et tarkvarauuendus ei ravi kedagi terveks, kuid enda tervise kohta indikatiivse info pidev saamine võib kasuks tulla ja hoiatada kasutajat, kui tema tervisega võib olla probleem. Seejärel tuleb loomulikult pöörduda tervisespetsialisti poole,» selgitas Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma.

Lahenduse kasutamiseks tuleb telefoni paigaldada Samsung Health Monitori rakendus.

EKG mõõtmine ja Samsung Health Monitor ei otsi märke südamerabandusest ja lahendused ei ole mõeldud asendama traditsioonilisi diagnoosi- ja ravimeetmeid.

Samsung Health Monitori rakendus sai 2020. aasta detsembris ka CE märgise, mis viitab, et toode vastab kõigile vajalikele Euroopa Liidu tervise-, keskkonna- ja turvalisusnõuetele.

«Vererõhu mõõtmiseks tuleb kell eelnevalt kalibreerida kasutades traditsioonilist vererõhumõõtjat. Kell kasutab vererõhu mõõtmiseks olemasolevaid pulsimõõtmissensoreid, analüüsides pulsilaineid ja kõrvutades need kalibreerimisel võetud vererõhuandmetega,» selgitas Aasma. Täpsuse tagamiseks tuleks kella kalibreerida vähemalt iga nelja nädala tagant.

Elektrokardiogrammi ehk EKG võtmiseks kasutab kell samuti olemasolevaid sensoreid. Kasutamiseks tuleb panna kell randmele, asetada puhkeasendis käsi lauale ja panna teise käe nimetissõrme ots 30 sekundiks kellal oleval ülemisele nupule. Seejärel tuvastab kell, kas südamerütmis esineb häireid.

Samsung Health Monitori rakendust saab kasutada vaid Samsung Galaxy telefoniga, millel on paigaldatud Android 7.0 või uuem operatsioonisüsteem. Vererõhu funktsiooni kasutamiseks tuleb kell kalibreerida, kasutades traditsioonilist vererõhuaparaati. EKG funktsiooni kasutamiseks kalibreerida ei ole vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles