Aktsiate hindu Wall Streetil tabas ligi 6-protsendine langus

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börsi NYSE maaklerid jälgimas Barack Obama kõnet.
New Yorgi börsi NYSE maaklerid jälgimas Barack Obama kõnet. Foto: AP / Scanpix

Aktsiate hinnad Wall Streetil kukkusid eile erakordselt palju, nõrkuse taga on mure pankade seisundi pärast ja pettumine Barack Obama kõnes.


Dow Jonesi tööstuslik keskmine vähenes 4,01 protsenti 7949,09 punktini. Alates Obama valimisvõidust 4. novembril 2008 on indeks kaotanud oma väärtusest 17 protsenti.

Standard & Poor's 500 kukkus aga 5,28 protsenti 805,22 punktini. Tehnoloogiafirmade Nasdaqi indeks 5,78 protsenti 1440,86 punktini.

Turgudel liikusid kuuldused suuremate pankade võimaliku riigistamise üle.

Finantsgrupp Citigroup kärpis eile märkimisväärselt dividende, panga aktsiad kukkusid 20-30 protsenti.

«Mure börsifirmade bilansi üle suureneb. Kinnisvaraturult, aktsiaturgude maakleritelt, pankadelt ja kindlustusfirmadelt kostab halbu uudiseid,» rääkis Citigroupi peastrateeg Tobias Levkovich Reutersile.

Investorite suurimaks mureallikaks on finantssektori ebastabiilsus.

Alates selle aasta algusest on Dow Jonesi tööstuslik keskmine kukkunud 9,4 protsenti, Nasdaq 8,6 ning S&P's 500 10,9 protsenti.

Wall Streetil kardetakse, et majanduse seisund muutub lähikuudel veelgi halvemaks. Majandusnäitajad ja statistika räägivad kriisist, tõdes Obama eilses kõnes, mille teleülekannet jälgis 1,5 miljardit inimest.

USA uue presidendi lähinädalate tõsiseim tööülesanne on seotud 800 miljardi dollari suuruse toetuspaketiga. Raha eraldatakse haridusele, energiasektorile, tervishoiule ja transpordile.

Teiseks tähtsaimaks teemaks on pankade päästmine. Kongress otsustas sügisel anda pangandussektorile raha, millest 350 miljardit dollarit seisab seni puutumatult.

President plaanib nn rämpspanga moodustamist, kuhu saaks koondada problemaatilised laenud.

Valge Maja püüab majandust elustada, kuid turgudel kardetakse pankade natsionaliseerimislainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles