VIDEOD ⟩ Hirmus või maagiline? Veebileht äratab surnud esivanemate fotod ellu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Kaader MyHeritage'i videost
Kaader MyHeritage'i videost Foto: Kuvatõmmis

Sugupuu uurimise veebileht MyHeritage tuli välja süvavõltsingu (deepfake) tööriistaga, mis loob surnud esivanemate fotodest lühikesed videod.

Tööriista nimi on DeepNostalgia. MyHeritage möönis, et mõne inimese hinnangul võib see olla hirmus, kuid teiste jaoks jällegi maagiline, kirjutab BBC.

Videoklippidele ei lisatud heli, et vältida «süvavõltsingu inimeste» loomist. «See funktsioon on loodud nostalgia tekitamiseks, et äratada armastatud esivanem ellu,» seisab veebilehel. «Tulemused võivad olla vastuolulised ja sellesse tehnoloogiasse on raske ükskõikselt suhtuda.»

Süvavõltsing on tehisintellekti vahenditega muudetud video, pilt või helisalvestis. Deep Nostalgia tehnoloogia on arendatud Iisraeli ettevõtte D-ID poolt. Arendamise käigus õpetati algoritmi videotega pärisinimestest. MyHeritage avaldas hiljuti video, kus süvavõltsinguga on äratatud ellu USA endine president Abraham Lincoln.

Paljud on sotsiaalmeedias juba jaganud videoid oma esivanematest. Mõned kirjeldasid süvavõltsinguid väga positiivselt, teised aga suhtusid nendesse murelikult.

Tööriista kasutamine MyHeritage'i lehel on tasuta, kuid veebisait tahab kasutajalt e-maili ja samuti tuleb nõustuda privaatsuspoliitikaga. Tasub märkida, et 2018. aastal lekkisid MyHeritage'i kasutajate andmed ja need pandi müüki tumeveebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles