Kurikuulsa narkoparuni Pablo Escobari vähe teada kiindumus - jõehobud

Viasat Nature
Copy
Foto: Viasat Nature

Kurikuulus narkoparun Pablo Escobar võib olla küll aastakümneid surnud, kuid tema pärand kujutab endast tänase päevani ohtu – ja mitte narkootikumide tõttu, millele tema impeerium oli loodud, vaid jõehobude populatsiooni tõttu, millele Pablo Escobar aluse pani, kui ta transportis esimesed loomad Aafrikast Kolumbiasse. Jõehobud rändavad nüüd vabalt ringi ja võivad kutsuda esile ökoloogilise katastroofi. Dokumentaalsfilm „Escobari jõehobude jälil“ on esmakordselt teles Viasat Nature kanalil 4. märtsil kell 20.00 ja selles ei uurita mitte vaid seda uskumatut lugu, vaid proovitakse ekspertide abil see õnnetu olukord lõpetada – kuna praegune 100–150-pealine populatsioon võib järgnevate aastate jooksul kümnekordistuda. Selles artiklis anname väikese ülevaate sellest kummalisest jäljeajamisest.

Täpselt nagu Jurassic Park, ainult jõehobudega!

1980ndatel tõi Pablo Escobar Kolumbiasse neli jõehobu (ühe isase ja kolm emast). Kurikuulus narkoparun soovis oma kaaslaste ees eputada, kuid kui ebaseaduslikult imporditud elukad põgenesid Escobari privaatloomaaiast Kolumbia metsikusse loodusesse, lasi ta oma piirkonnas kogemata vabadusse invasiivse liigi, millesarnast ei ole nähtud mujal kui „Jurassic Parki“ filmides.

Foto: Viasat Nature

Justnagu dinosaurustel filmis, ei ole ka jõehobudel Lõuna-Ameerikas kohta: vähesed teavad seda, kuid loomad, kes on oma looduslikust elupaigast ära lõigatud ja transporditud 5600 miili kaugusele, on ohtlikumad kui lõvid või ninasarvikud; nad tapavad Aafrikas aastas tuhandeid inimesi. Sellest hoolimata on neil viimaste kümnendite vältel olnud võimalus Lõuna-Ameerika paradiisis vabalt paljuneda, kuna Kolumbia seaduste järgi ei tohi neid küttida. Lisaks sellele paljunevad Pablo „kokaiinijõehobud“ väidetavalt kaks korda kiiremini kui nende Aafrika sugulased. Üle kogu Kolumbia on neid juba enam kui sada isendit ja nad pole ohtlikud vaid inimestele, vaid ka teistele metsloomadele. Kuid kas neid on võimalik kinni püüda või on selleks juba liiga hilja?

Foto: Viasat Nature

Kas Escobari jõehobusid on võimalik peatada?

Dokumentaalfilmi „Escobari jõehobude jälil“ tegijad on palunud veterinaaridel ja professionaalsetel jahimeestel uurida olukorda ja leida mooduseid selle lahendamiseks. Nagu ilmnes, on Escobari vanale maavaldusele jäänud veel vähemalt 30 jõehobu, kes rändavad vabalt pargist välja ja parki sisse. Kaks tegijat panid üles kaamerad, et jälgida loomade liikumist, ja jõudsid järeldusele, et öösiti, kui jõehobud on kõige aktiivsemad, jõudsid nad rännata narkoparuni villast enam kui 6 miili kaugusele. Kuid see pole kõik: nad avastasid mõned metsikud jõehobud umbes 37 miili kaugusel farmist, mis tähendab, et mõned neist on lahkunud oma algsest asupaigast jäädavalt, et elada ja paljuneda vabas looduses.

Foto: Viasat Nature

Kui jõehobud ei saa paljuneda Aafrika põudade ajal, siis Kolumbias (kus rohi on alati roheline) saab populatsioon pidevalt kasvada, mis võib põhjustada kohalikus ökosüsteemis kaose. Isegi nende väljaheited võivad põhjustada kalade massilise väljasuremise, kuna see muudab vee häguseks ja vähendab hapnikutaset. Kohalike kalurite sõnutsi pole jõehobude poolt vallutatud jõgedest kadunud mitte ainult kalad, vaid pole ka enam merilehmi ja näha on ka vähem kilpkonni.

Foto: Viasat Nature

Ekspertide sõnul on ainult üks moodus – kuna neid ei saa küttida, siis tuleb vältida nende paljunemist sündimuse piiramisega, mis tähendab loomade kastreerimist ja steriliseerimist. Kahetonniste loomade puhul on see erakordne katsumus, kuna mitte keegi Kolumbiast ei ole valmis nii suuri loomi kinni püüdma ja transportima.

Foto: Viasat Nature

Kuigi Kolumbia jõehobudest on uudiste põhjal saanud kohalikele teatud mõttes vaatamisväärsus, võib valitsus otsustada nad igal hetkel kinni püüda. Seega jooksevad dokumentaali „Escobari jõehobude jälil“ tegijad ajaga võidu, et tagada inimlikum meetod katastroofi vältimiseks. Te saate jälgida nende ohtlikku ja eneseohverdusi täis missiooni selles põnevas dokumentaalis – ainult Viasat Nature kanalil juba neljapäeval kell 20!

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat Nature Eesti  

Viasat Nature on saadaval Eesti parimate teleoperaatorite pakettides. Telia ning Elisa klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles