Peeter Koppel: eelarvetasakaalust ja kärpimisest räägitakse ainult Eestis (31)

Peeter Koppel
, SEB privaatpanganduse strateeg
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu

Üle viie aasta endast märku andev inflatsioon ei lahenda euroala struktuurseid probleeme, nagu kulutamisaltid valitsused, kahanev konkurentsivõime ja kesine tootlikkus. Kuni nendega tegelema ei asuta, toidetakse stagnatsiooni, kus kannatavad tublid (efektiivsed ja säästjad) ning võidavad need, kes võlgu on, tõdeb SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel.

Kõikvõimsad keskpangad on tänaseks majanduse keskpunktis.  Keskpangad on suutnud nimelt viimased kolm aastakümmet nügida varade hindu kõrgemale pärast iga kriisi, samas hoides inflatsiooni kontrolli all. Selline siiski mõnevõrra debateeritav edukus on usku keskpankade (kõik)võimsusesse ainult kasvatanud.

Tasapisi on hinnastabiilsuse eesmärgile (ehk eesmärgile hoida inflatsioon kontrolli all) lisandunud teisigi eesmärke. Suurima eesmärgina on taustal süsteemi püsti hoidmine, kuid hinnastabiilsusele on lisandunud veel teatud hulk n-ö väiksemaid, uusi ja huvitavaid eesmärke. Näiteks ei tohiks euroala riikide laenamiskulud üksteisest liiga palju erineda.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles