Laevaagent: valitsusel pole õigust STS-operatsioone keelata

Ülle Harju
, reporter
Copy
Tankerid Arrow Star ja Velos Fortuna Pakri saarte lähistel. 
Tankerid Arrow Star ja Velos Fortuna Pakri saarte lähistel. Foto: Sander Ilvest

Laevaagent süüdistab naftasaaduste laevalt laevale pumpamist takistavat keskkonnaministeeriumi põhiseaduse rikkumises, määruse muutmine sai kaikaid kodarasse ja Pakril ootab taas tanker.

«Ettevõtlusvabadus annab isikule õiguse nõuda, et avalik võim ei sekkuks tema ettevõtlusena käsitatavasse tegevusse,» leiab laevaagent NavEst Agency OÜ, viidates põhiseadusele. Laevaagent taotles luba hakata täna Pakri ankrualal naftasaadusi ümber pumpama, ignoreerides keskkonnaministri teadet, et ta palus siseministril 8. veebruarist peatada STS-operatsioonid Eesti sisemerel. Ettevõtte hinnangul on selline keeld õigustühine.

Pakri ankrualal loksub 17. veebruarist tühi naftatanker Arrow Star. Esmaspäeval Paldiski Lõunasadamasse saabunud teine tühi tanker Velos Fortuna ootas seal eilseni, siis lahkus. Mis toimub?

Selgus, et STS-operatsioonide peatamise otsust tegelikult pole. NavEst Agency OÜ küsis politsei- ja piirivalveametilt (PPA) luba toorbensiini (ligroiin ehk naphtha) ümberpumpamiseks Pakril. PPA palus loale keskkonnaameti kooskõlastust riigipiiri seaduse järgi nagu varemgi. Keskkonnaamet siiski keeldus, põhjendades seda keskkonnaohu ja ankruala küündimisega looduskaitsealale.

Keskkonnaminister Tõnis Mölder tunnistas peatamisotsuse puudumist. «Aga palusin keskkonnaametil ja PPA-l hinnata ohtu ning vajadusel luba mitte anda,» selgitas ta. Mis tähendab, et mõnele teisele ankrualale võib loa saada.

Kas NavEst Agency OÜ kavatseb küsida luba plaanitud STS-operatsiooniks mõnel teisel ankrualal või riigilt kahjutasu nõuda, sellele küsimusele lubas ettevõtte juht Raul Taal vastata kirjalikult. Vastust aga ei tulnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles