Gamestopi hulluse teine vaatus: aktsia tõusis taas lendu, samal ajal lõpetas Redditi platvorm töötamise

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Gamestopi ja Redditi logod
Gamestopi ja Redditi logod Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Jaanuaris ulmelistesse kõrgustesse kerkinud Gamestopi aktsia hind kahekordistus kolmapäeval jälle.

Videomängude müüja aktsiaga kauplemine peatati kahel korral kolmapäeval, kui hind kerkis umbes 45 dollari pealt üle 90. Samal ajal jooksis Redditi leht ajutiselt maha, kirjutab BBC.

Gamestopi aktsia hakkas jaanuaris tõusma, kui Redditi foorumis Wallstreetbets kutsuti inimesi üles võitlema riskifondide vastu ja ostma poeketi osakuid. Kuna Gamestopil läheb äri kehvasti, siis panustasid suured investeerimisfondid aktsiate langusele lühikeseks müümisega.

Lühikeseks müümine on kauplemistehnika, kus panustatakse väärtpaberi hinna langusele. See võimaldab kasumit teenida ka langeval turul, kuid kaasnevad riskid. See toimub nii, et aktsiaid laenatakse maaklerilt kokkuleppega need hiljem tagastada. Seejärel müüakse aktsia. Kui hind langeb, saab lühikeseks müüja aktsiad tagasi osta madalama hinnaga ja tagastada need laenuandjale. Aktsiate müügi ja tagasiostu hinnavahe on kasum, mille lühikeseks müüja saab endale.

Suure aktiivsuse tõttu hakkasid kauplemisplatvormid piirama Gamestopi aktsia ostmist ja hind hakkas langema. Gamestopi aktsia jõudis aga enne seda kerkida lausa ligi 400 dollarini.

Teisipäeval teatas Gamestop, et finantsjuht Jim Bell lahkub märtsis ettevõttest. Ettevõtte aktsia hakkas kolmapäeval aeglaselt kerkima, kuid päeva teises pooles sööstis järsult üles.

Reddit ei avalikustanud, miks veebileht eile maas oli, vaid teatas lihtsalt sotsiaalmeedias, et põhjus tehti kindlaks ja see lahendati.

Redditi kasutajad hakkasid jaanuaris Gamestopi aktsia hinda kõrgemaks ajama, et tekitada sellega riskifondidele kahjumit. Riskifondid kaotasid aktsiaralliga miljardeid dollareid. Aktsia hinna langedes said aga kahju ka mitmed amatöörinvestorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles