Toidutootjad saavad joogikartongi eraldi pakendiliigina deklareerida

BNS
Copy
Eesti Pakendiringlus, Tootjavastutusorganisatsioon ja Eesti Taaskasutusorgansiatsioon korraldavad Eestis pandita pakendite kogumist ja taaskasutusse suunamist.
Eesti Pakendiringlus, Tootjavastutusorganisatsioon ja Eesti Taaskasutusorgansiatsioon korraldavad Eestis pandita pakendite kogumist ja taaskasutusse suunamist. Foto: Tairo Lutter

Eesti Pakendiringlus OÜ annab klientidele võimaluse käsitleda joogikartongi eraldi pakendimaterjali liigina, käitluskulusid õiglaselt hinnastada ning seega suurendada joogikartongi ringlussevõttu.

Esimesena on Pakendiringlus löönud käed koostööks Tere AS-iga, kes asub joogikartongi eraldi deklareerima. Vabatahtliku deklareerimisega on oodatud liituma kõik toidutootjad, teatas Eesti Pakendiringlus.

Praeguse Eestis kehtiva seaduse järgi puudub joogikartongil taaskasutusmäär, mis tähendab, et joogikartongist pakendi puhul on nii taaskasutamise määr kui hinnastamine paber- ja kartongpakendiga samal tasemel – selle raha eest ei ole võimalik joogikartongi tegelikult ringlusse suunata.

«Turul on palju pakendeid, mille materjalina ringlussevõtt on jäänud tähelepanuta seetõttu, et sellega kaasnevad suuremad kulud. Kuna pakendiseadus seda eraldi ka ei nõua, siis pole sellele tihti ka tähelepanu pööratud,» ütles Eesti Pakendiringluse OÜ juhatuse liige Alder Harkmann.

«Samas on aga inimesed, kes sorteerivad joogikartongi olmeprügist välja ja viivad selle pakendikonteinerisse, võtnud meiega ühendust läbi Facebooki lehe ja uurinud, miks joogikartong ringlusesse ei suunata. Nii tekkiski mõte kaasata tootmisettevõtteid ja leida lahendus,» lisas Harkmann.

Tema sõnul saavad kõik Eesti Pakendiringluse kliendid ehk selles kontekstis pakendiettevõtjad, kes soovivad joogikartongi eraldi deklareerida, Pakendiringluses seda teha. Harkmann märkis, et Pakendiringlus suunab edaspidi deklareeritud joogikartongist ringlusesse 70 protsenti.

«Et sellele mitte peale maksta nii meil kui Soome tehasel, kellega oleme käed löönud, oleks motivatsiooni ka tegeleda, siis soovime rakendada joogikartongile eraldi tariifi – 190 eurot tonni kohta,» ütles ta ning lisas, et kuna taaskasutusse läheb 70 protsenti, siis tuleks ühe tonni taaskasutuse kulu ettevõtjale 133 eurot ehk 55 eurot rohkem tonni kohta kui paberpakendil.

Eesti Pakendiringluse klientide joogikartong viiakse ringlusse võtuks Soome Poris asuvasse Corexi kontserni kuuluva Corenso tehasesse, kes leotab joogikartongi erinevateks materjaliliikideks lahti ning teeb materjalist tugevaid papist hülsse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles