Töötukassa raha läks äri laiendamisse

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PlanetSport tegutseb Tartus Tamme staadionil ruumides, mida rendib hoopiski mittetulundusühing Tervise ja Spordi Edendamise Selts.
PlanetSport tegutseb Tartus Tamme staadionil ruumides, mida rendib hoopiski mittetulundusühing Tervise ja Spordi Edendamise Selts. Foto: Margus Ansu

Tartu Eedeni kaubanduskeskuses asuva PlanetSpordi juht koondas firmast oma abikaasa ja tema sõbranna, juba mullu sügisel said kaks töötut maksumaksjalt vanas rahas 140 000 krooni, et avada veel üks PlanetSpordi spordiklubi.



Tegu on stiilipuhta JOKK-skeemiga, mille kasutamine pole sugugi keeruline – kõigepealt tuleb mõni lähikondne firmast koondada ja ta registreerib end töötuks. Seejärel peab käima töötutele mõeldud ettevõtluskoolitusel ja kui ettevõtluskogemus juba olemas, pole sedagi vaja.

Siis tuleb esitada töötukassale korralik ja võimalikult riskivaba äriplaan ning raha kantaksegi arvele. Ühe inimese kohta on summa kuni 4474 eurot, seekord aga oli töötuid kaks ja raha anti topelt – 8948 eurot ehk 140 000 krooni.

Kedagi ei huvita, kas teie abikaasa on korraliku käibega firmade omanik ja kas olete saanud enne töötuks jäämist palka mõnes tema ettevõttes või mitte. Teil võib olla sadu tuhandeid eurosid väärt villa Viimsis, kaks luksusjahti ja miljon pangakontol – pole oluline. Ja ei maksa unustada, et lisaks saab selline töötu vahepealse aja ka töötuskindlustushüvitist.

Hea äriplaan

Vaja on muidugi siiski luua ka uus ettevõte, sest olemasolevale ettevõtjale majandustegevuse alustamiseks ja laiendamiseks toetust ei anta, nii nagu ei saa astuda ka olemasoleva firma aktsionäriks või osanikuks. Selleks et saaks laiendada pereettevõtmist uue ettevõttega sama kaubamärgi all, tuleb aga sõlmida frantsiisileping, millega näiteks mees annab oma naise uuele firmale juba olemasoleva firma kaubamärgi kasutamise õiguse.

Eelmisel aastal sai töötukassalt ettevõtluse alustamise toetust tuhatkonnast taotlejast vaid 40 protsenti, kahe sõbranna äriplaan oli aga lollikindel. Üks rahasaajatest on Tartu Eedeni keskuses asuva PlanetSpordi juhataja kohalt koondatud Triin Paju ja teine Eedeni PlanetSpordi omaniku Elvis Lillevälja abikaasa Kersti Lillevälja.

Erinevalt arglikult oma firma alustamisest unistavatest «päris» töötutest pakatab naiste äriplaan enesekindlusest. Nad rõhutavad ka oma eelnevaid juhtimiskogemusi spordiklubis.

Muu hulgas kinnitasid naised töötukassale, et eelkokkulepped Tartu linna Tamme staadioni uues tribüünihoones asuvate ruumide rentimiseks alates eelmise aasta septembrist on juba sõlmitud.

Tõsi – ruume ei rentinud naistele kuuluv Tamme Stuudio, vaid hoopis Kersti Lillevälja abikaasa Elvis Lillevälja loodud mittetulundusühing Tervise ja Spordi Edendamise Selts. Tamme Stuudio ei saanudki rendilepingut sõlmida, sest see loodi alles eelmise aasta oktoobri lõpus.

Naised ei tee mingit saladust, et maksavad osa ettevõtluse alustamise toetusest Elvis Lillevälja firmale First Step frantsiisikontseptsiooni eest. Mees ise ütleb, et Tamme Stuudio ostis tema ettevõttelt kliendihaldustarkvara ja koolituse. Ta meenutas, et summa suurusjärk oli 1600 eurot (25 000 krooni).

Tegi südame kõvaks

First Stepi käive oli 2010. aastal üle 300 000 euro ehk 4,7 miljonit krooni, sellest hoolimata pidi Lillevälja oma südame kõvaks tegema ning oma abikaasa ja tema sõbranna klubist koondama.
«PlanetSpordi idee on ehitada välja frantsiisiettevõte,» lausus ta. «Otsisime endale koostööpartnereid ning Kersti ja Triin avaldasid soovi võtta PlanetSpordi kaubamärk frantsiisile.»
Lillevälja jäi võlgu vastuse küsimusele, kui kaua abikaasa ja tema sõbranna töötud olid.

«Ütleme nii, et meil on olnud väga keerulisi aegu, mil olime sunnitud – kaasa arvatud mina – võtma end palgata puhkusele,» lausus ta. «Meil oli valida, kas koondada treenerid või tõmbame koomale kontoripoolt.»

PlanetSpordi kodulehekülg annab mõlemale spordiklubile ühe ja sama e-postiaadressi ja kontakttelefonid.

Kas Lillevälja arvates vähendab Tamme Stuudio omanikele välja makstud ettevõtluse alustamise toetus Eestis töötust? «Miks see ei peaks nii olema?» küsis ta vastu. «Tegelikult see ju ongi nii läinud – mina olen First Stepi omanik, aga Tamme Stuudio on eraldi ettevõte, kaks osanikku on selle ettevõtte teinud ja nad on olnud mõlemad töötud.»

Hoolimata keerulistest aegadest on Lillevälja leidnud koos partneritega võimalusi Planet­Spordi laiendamiseks mujalgi Eestis.

Andmed on saladus

Töötukassast maksumaksja raha saajate nimed on saladus, seetõttu on avalikkusel ka raske kontrollida, kuidas meie raha töötute järjele aitamiseks kasutatakse. Töötukassa juhatuse liikme Pille Liimali sõnul otsustab ettevõtluse alustamise toetuste andmise üle kolmeliikmeline komisjon, kus on sama asutuse töötajad.

Mullu nõuti neid toetusi tagasi 60 inimeselt, kes said raha aastatel 2008–2011. Enamasti küsib töötukassa raha tagasi, sest majandustegevust pole kas kuue kuu jooksul alustatud või siis pole kasutatud kogu toetust ettevõtluse alustamiseks.

Liimali sõnul käsitleb töötukassa iga inimest individuaalselt ja seega ei peaks ettevõtluse alustamise toetuse andmine olema seotud terve leibkonna võimalustega. Samal ajal lähtub näiteks Kredex lasterikaste perede kodutoetuse jagamisel leibkonna sissetulekust pereliikme kohta – kui see on liiga suur, ei maksta ka toetust.

Ülaltoodud PlanetSpordi kaubamärgi laienemine ei olnud Liimali väitel üles ehitatud ainult frantsiisile.

«Frantsiisi stardikomplekti ostmine moodustas vaid osa toetuse kasutamisest,» lausus ta. «Meie hindame riski, jätkusuutlikkust ja töökohtade loomist – taotlejatel oli varasem töökogemus valdkonnas, oli olemas ettevõtluskogemus, olid ette näidata ruumid ja olid olemas ka eelkokkulepped.»

Liimal lisas, et hindamis­komisjonil polnudki tegelikult võimalik taotlusele eitavalt vastata, sest see vastas kõigile nõuetele.

Niisiis – töötukassa jaoks on kõik korras ja kes tahab, proovib ise! Kindlasti saadab head äriplaani ka edu, sest vaevalt on pikaajalisel töötul töötukassale ette näidata samasugune ettevõtluskogemus ja ruumide rendi eelkokkulepped.

Tagasinõudeid ligi 2000 inimesele

•    Detsembri lõpu seisuga oli töötukassa menetluses tagasinõudeid töötuhüvitiste osas 156 500 euro eest, valdavalt puudutavad need nõuded töötuskindlustushüvitisi. Raha nõutakse tagasi 671 inimeselt.

•    Tööturuteenuste ja -toetuste osas oli tagasinõudeid käsitlemisel 447 000 euro eest. Need puudutavad 1163 inimest.

•    Sealhulgas tehti mullu 60 tagasinõuet aastatel 2008–2011 ettevõtluse alustamise toetust saanule.

•    Ainuüksi detsembris esitati tagasinõudeid 78 000 euro eest, tagasimakseid laekus samal ajal 39 000 euro eest.

Allikas: töötukassa
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles