Neli nõuannet, kuidas investeerida roheliselt (1)

PM Majandus
Copy
Päikesepaneelid, pilt on illustratiivne ega ole konkreetsete projektidega seotud.
Päikesepaneelid, pilt on illustratiivne ega ole konkreetsete projektidega seotud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Koos üldise keskkonnateadlikkusega on kasvanud ka huvi keskkonnasõbraliku investeerimise vastu. Luminori pensionide riskijuht Anton Skvortsov jagab nõuandeid, kuidas hoida oma rahapaigutused rohelised.

Jälgi märgistust. Investeerimismaailmas on loodussõbraliku ja eetilise fondi märk ESG (environmental, social, governance) või SRI (socially responsible investment) kriteerium, mis aitab eristada teiste seast neid variante, mis väldivad keskkonnakahju, ei riku oma tegevusega inimõigusi ning mille juhtimiskultuur on eetiline. Näiteks ei pruugi naftatootjad olla kuigi keskkonnasõbralikud ning relvatootjad eriti eetilised. Kui sellised ettevõtted välja arvestada, saab inimene kokku panna endale sobiva keskkonnasõbraliku ja vastutustundliku portfelli. Sinna alla võivad kuuluda näiteks taastuvenergiat kasutavad ning keskkonda puhastavad või reostust vähendavad ettevõtted.

Tutvu taustaga. Ettevõtete puhul saab vaadata nende kodulehelt, kui suurt tähelepanu nad vastutustundlikkusele oma äritegevuses pööravad. Samas tuleks kontrollida ka seda, kas märgis ja sisu lähevad omavahel ikka kokku. Ettevõtted ja investeerimistoodete koostajad on trendidest teadlikud ning võivad vahel selliseid reklaamlauseid enda kasuks ära kasutada. 

Hajuta investeeringuid. Paljude uute tehnoloogiate puhul on oht, et need ei osutu kohe nii edukaks või populaarseks ja inimene kaotab neisse investeerides raha. Hea näide on päikesepaneelid, kuhu investeeriti kohe alguses väga palju, kuid esialgu ei olnud tehnoloogia nii efektiivne ja päikeseenergia tootmine oli liiga kallis. Kuigi praeguseks on tehnoloogia oluliselt arenenud ning päikesepaneelide tootjate aktsiad näitasid hiljuti väga head tootlust, võisid varakult päikesepaneelide tootjate aktsiatesse investeerinud inimesed saada negatiivse tootluse. Selleks, et end sellise ebakindluse ja riskide eest kaitsta, tuleks oma portfelli kaasata mitme erineva sektori ettevõtteid. 

Küsi nõu. Kui soovid investeerida nii, et vähemalt mingi osa sinu fondist või pensionifondist on roheline, siis küsi kindlasti pangast nõu või mine kauplemisplatvormile ning vaata instrumentide valikust, kas sinu valik on roheline või mitte. Selleks, et inimene saaks langetada teadliku ja oma eetiliste vaadetega kooskõlas oleva valiku, on EL-is hakatud töötama välja süsteemi, milles tuleb ettevõttetel (sh fondidel) oma ökoloogilise jalajälje kohta tarbijale standardiseeritud kujul infot avaldada. Tulevikus on meil ilmselt selleks kindel raamistik ning tarbijal lihtsam endale meelepärased variandid üles leida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles