Jaguar plaanib mõne aastaga muutuda luksuslike elektriautode tootjaks

tehnika.postimees.ee
Copy
Jaguari logo
Jaguari logo Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

Jaguari uue tegevjuhi Thierry Bolloré sõnul investeeritakse uute eesmärkide saavutamiseks miljardeid ja tulevaste mudelite arendamisel on fookuses jätkusuutlikkus ning ressursside taaskasutamine.

Nii Jaguar kui ka Land Rover loobuvad sisepõlemismootoreist. Autotootja toob lähema viie aasta sees turule kuus uut täiselektrilist luksusmaasturit. Esimest elektriajamiga Land Roverit võib oodata 2024. aastal.

Jaguarist peaks aga kümnendi keskpaigaks saama luksuslike elektriautode tootja.

Tänaste plaanide kohaselt liigutaks Jaguare aastast 2030 ainult elektriajamid ja Land Roveri toodangust peaks olema selleks ajaks 60 protsenti üle viidud elektritoitele. Järgmise põlvkonna mudeleid ette valmistades keskendub Jaguar ainult elektriautodele, sellal kui Land Rover valmistab ette kahte platvormi. Üht hübriidajamite ja teist elektriautode jaoks.

Üleminek elektrienergiale on vaid osa Reimagine-strateegiast ja võrreldava tähtsusega on teinegi eesmärk, mille kohaselt peab aastaks 2039 olema süsinikheitmetest prii ka sõidukite tootmine. Kavandatava eesmärgi saavutamist toetavad uued arengud vesiniku kasutuselevõtus, mis peaks võimaldama varsti uutel kütuseelementidel põhinevate elektrijaamade rajamist.

Praegu on tegu veel arendusjärgus oleva tehnoloogiaga, kuid selliste elektrijaamade esimesed prototüübid peaksid valmima Suurbritannias juba järgmise 12 kuu jooksul.

Lisaks plaanitakse luua veel uued töörühmad, kes hakkavad tegelema uute materjalide kasutuselevõtuga, mis on osaks jätkusuutlikusse tootmisse tehtavatest investeeringutest.

Uue strateegiaga kavandatud eesmärkide saavutamiseks plaanib Jaguar Land Rover investeerida igal aastal vähemalt 2,5 miljardit naela. Need investeeringud katavad ka elektriautodele üleminekut, kiiret andmeedastust ja sõidukijagamist toetavaid lahendusi. Nii arendati välja näiteks Pitovali nimeline makselahendus, mis on autot kasutades senistest paindlikum ja mida kavatsetakse lisaks Suurbritanniale juurutada teisteski riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles