Tallinnast juhitakse üle-euroopalist küberkaitseõppust

Postimees
Copy
CybExer Technologies’i juhatuse esimees Andrus Kivisaar tutvustamas NITEC 18 konverentsil alliansi tippjuhtidele Eesti ettevõtte auhinna pälvinud tehnoloogiat.
CybExer Technologies’i juhatuse esimees Andrus Kivisaar tutvustamas NITEC 18 konverentsil alliansi tippjuhtidele Eesti ettevõtte auhinna pälvinud tehnoloogiat. Foto: Rasmus Kagge/Agenda PR

​Eestis algas eile Euroopa Kaitseagentuuri tellimusel korraldatud üle-euroopaline sõjaväeliste struktuuride küberintsidentide meeskondade (MilCERT) küberkaitseõppus.

Õppus, kus Euroopa Liidu riikide MilCERT meeskonnad Euroopa Kaitseagentuuri egiidi all koos harjutavad, on esmakordne, kahepäevase õppuse korraldajaks on Eesti küberkaitseettevõte Cybexer Technologies.

Õppuse teine osa, kus analüüsitakse tehnilisel harjutusel saadud infot ja hinnatakse selle mõju strateegilisele juhtimisele, toimub juunis Prantsusmaal Lille'is.

Õppusel osaleva 18 riigi meeskonnad peavad suutma erineva mustriga küberrünnakuid tuvastada, nendele reageerida ja oma võrke kaitsta – kahe päeva jooksul tehakse ca 270 rünnakut. Meeskonnad lahendavad ülesandeid ja kaitsevad oma võrke 1500st virtuaalmasinast ehitatud küberharjutusväljakul.

Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Sander Ilvest

Ürituse avanud Eesti kaitseminister Kalle Laanet ütles, et seoses internetti ühenduvate seadmete üha laiema kasutuselevõtuga on ühiskonnad seadmetest ja võrkudest üha sõltuvamaks muutunud ning see suurendab ka süsteemide haavatavavust.

«Peame tegema tõhusat koostööd sõjaväeliste struktuuride kaitsevõime kasvatamiseks küberintsidentide vastu ning just sellised õppused aitavad vajalikku infovahetust ja koostööd edasi viia,» lisas Laanet.

Õppusel on esimest korda kasutusel Eestis välja töötatud kosmosetehnoloogia SatOpSim, mille abiga saab testida satelliidimissioonide süsteeme ja protsesse. Samuti on kasutusel droonide lendamise ja salvestustehnoloogia ja droonituvastus ning nende tõrjumise tehnoloogia.

Õppusesse on panustanud veel mitmed Eesti ettevõtted, näiteks droonitõrjeplatvormide tootja Marduk Technologies, droonide ja elektrooniliste vaatlusvahendite tootja Threod Systems, SpaceIT ja CGI Estonia. Spaceit koos CybExer Technologies ja CGI Eestiga arendab ESA GSTP programmi raames küberkaitsele suunatud satelliidioperatsioonide simulaatorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles