Sooja talve ootuses varuti vähe küttepuid (4)

Copy
Kui uskuda, et külm aeg kuu aja pärast lõpeb, jagub ka küttepuu müüjatel müügimaterjali.
Kui uskuda, et külm aeg kuu aja pärast lõpeb, jagub ka küttepuu müüjatel müügimaterjali. Foto: Elmo Riig / Sakala

Talv kestab, külmakraade jagub. Kes lume- ja külmapuudusega harjus ja ahjutäidetki soojale talvele vastavalt varus, võib hädas olla, sest kütta on vaja palju rohkem. Maa Elu uuris küttemüüjatelt, kas nende varud on piisavad ja kas hind on lakke hüpanud.

„Laovarusid täiendame pidevalt, seda ka talve keskel. Seni on klientide soovid täidetud saanud ja loodetavasti veame kevadeni välja. Veidi on probleeme pikemate puudega,“ kinnitas Harjupuu tegevjuht Mart Liivak. Kui uskuda, et külm aeg kuu aja pärast lõpeb, saab hakkama. Mees tõdes sedagi, et suur osa majapidamisi on selleks talveks varunud vähem puid, kui tegelikult kulub. „Keskmiselt on ahjudesse läinud veerandi jagu rohkem halge kui paaril-kolmel viimasel talvel. Kui aga puid kasutatakse vaid sauna kütmiseks, ei ole ju eriti midagi muutunud.”

Hind sama

Inimeste puiduvarumisloogikast kõneldes selgitas Liivak, et kui suvel ostetakse odavamalt suuremaid koguseid toorest lahtist halupuud koormate kaupa, et see ise ära kuivatada, siis talvel läheb müügiks peamiselt kotti või konteinerisse pakendatud kuiv puu. Selle hind on hulga kallim ja seda tarbivad tavaliselt linnainimesed, kes vajavad halgu ilu pärast kaminasse panemiseks või sauna kütmiseks.

„Eelmisest talvest jäi inimestel puid alles, suvel võeti väiksemaid koguseid. Sellist talve nagu praegu ei osatud oodata. Isegi maainimesed, kes reeglina ostavad vaid toorest puud, hangivad nüüd pakendatud kallimat halgu juurde, sest kütta on vaja kohe ja kuivatada pole aega. Hinnavahe on aga 1,5- kuni 1,8kordne.”

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles