Juubilarist personalibüroo: edukas värbamine algab juba töökuulutusest

Copy
Foto: Tammiste Personalibüroo

Praegusel ajal, kus tööturul on palju ringi sagimist, on ettevõtted üha enam kimpus sobiva kandidaadi välja valimisega. Kes teaks veel paremini, kuidas talendid üles leida, kui mitte Tammiste Personalibüroo, kelle kogemuste pagasis on 20 aastat edukaid otsinguid.

Uue töötaja värbamist võiks võrrelda mitmesajatükilise puslega, kus enamasti ei piisa ühest ainsast pilgust mängulauale, et õige tükk üles leida. Vastupidi, silme ees virvendab lugematul hulgal äravahetamiseni sarnaseid tükke. Täpselt sama kehtib värbamisel. Laual võib olla palju sarnase kogemusega kandidaate, kuid isiksustena on nad kõik väga erinevad. Valimiseks esmamuljest ei piisa. Otsing võib seega osutuda väga ajamahukaks. Uut töötajat on aga tihtilugu vaja kohe praegu. „Enamasti oli juba eile vaja,” täpsustab humoorikalt personalibüroo juht Sirje Tammiste.

Oma tegemistes hoiab Tammiste kollektiiv ühtset joont. „Paljud kliendid on teinud koostööd mitme meie värbamispartneriga ja tagasiside on olnud ikkagi see, et meie natuurilt võrdlemisi erinevad värbamispartnerid on kõik ühtviisi põhjalikud ning head suhtlejad,” nõustub Sirje, et põhiväärtused ja kvaliteet on tõesti väga ühtsed. Iga töötaja huvitub siiralt, kuidas konkreetsel organisatsioonil läheb ja mis on see, mida saab omalt poolt anda, et hakkaks veel paremini minema.

Poolik lahendus ei ole lahendus

Samaväärseks põhjalikkuseks napib ettevõtetel endil sageli aega. „Tippjuhil pole mõistlik kulutada oma aega kuulutuste koostamisele ja intervjuudele,” on Sirje kindel. Selleks kulub reeglina hoopis rohkem töötunde, kui esiti arvati. Tagatipuks võib juhtuda, et esimese ringiga ka ei leita seda päris õiget inimest. Siis tuleb edasi otsida, sest poolikud lahendused Tammiste Personalibüroo väärtustega kokku ei käi. „Pigem ütleme kohe, et võtame veel aega, aga teeme põhjalikult ja hästi.”

Väga palju sõltub Tammiste Personalibüroo värbamispartnerite hinnangul juba ainuüksi töökuulutusest. Alahinnata ei maksa seda, kuidas kuulutus välja näeb või milliseid sõnu seal kasutada – pelgalt juba stambiks kujunenud väljenditega, nagu väga hea suhtlemisoskus ja kõrge stressitaluvus, Tammiste sõnul läbi ei löö.

„Meie värbajad on päris osavad leidma õigeid sõnu,” võrdleks ta seda kunsti ajakirjanduslike pealkirjadega. „Kui pealkiri on eksitav, pettutakse ka artiklis. Kui meil on kuulutuses olev reklaam eksitav, kutsume valesid inimesi kandideerima ega jõuagi õige inimeseni. Mõned näited, kus pildikeel ja tekst on ühtseks loodud ja samas kasutanud kliendi CVI värve.

Foto: Tammiste Personalibüroo

https://www.tammistepersonal.ee/toootsijale/arendusjuht-b2b

Foto: Tammiste Personalibüroo

https://www.tammistepersonal.ee/toootsijale/toopakkumised/growth-marketer

Foto: Tammiste Personalibüroo

https://www.tammistepersonal.ee/toootsijale/toopakkumised/full-stack-developer

„Alustame alati ametikoha profiili loomisest, kus on peamised ülesanded ning nõutud oskused, kogemused ja tingimused lahti kirjutatud. Esmapilgul vaat et kõige väiksemast osast kogu värbamisprotsessis sõltub tegelikkuses suuresti asjade edasine käik.” Koos kliendiga võetakse üksipulgi lahti, milline inimene millise kompetentsiga ettevõttele olulist väärtust loob.

Oluline on kindlasti ka kliendiga tuttavaks saamine: tema äri, ettevõtte kultuuri ja meeskonna vaimu tunnetamine. Värbamise ajal on Tammiste Personalibüroo värbamispartner nagu oma kliendi töötaja, kes mõistab sügavuti kes on selle ettevõtte jaoks õige töötaja.

Saatuslikuks võib saada hetk, kui tuleb hakata valima esmapilgul ühtviisi sobivate kandidaatide vahel. Siin ei tohi põhjalikkuses järeleandmisi teha. Peale selle, et Tammiste Personalibüroo värbamispartnerid on vilunud intervjueerijad, on neil kandidaatide avamiseks ka muud meetodid: videointervjuu, erinevad professionaalsed testid, taustauuringud. Ikka selleks, et valik õnnestuks.

Veel üks pealtnäha teisejärguline, aga tegelikult äärmiselt oluline punkt, mis ettevõtetel kiirustades sootuks ununema kipub, on tagasisidestamine. „Halb külg on see, kui kandideerimissoovile vastust ei anta. Järgmistel konkurssidel need inimesed enam selle ettevõtte tööpakkumisi ei vaata,” selgitab Tammiste. Eesti väiksuse juures on see väga õhkõrn jää, millel kõndida. „Meile on ka otse öeldud, et kandideeriti ainult sellepärast, et seekord otsisime meie. Varasematel kordadel pole sellelt ettevõttelt kunagi saanud ei ei-d ega jaa-d.” Peale selle, et Tammistes ei jäeta kedagi vastuseta, saavad kõik intervjuule jõudnud kandidaadid sisulise tagasiside.

Pole siis imestada, miks meenutavad Tammiste värbamispartnerite põhjalikkust sageli hea sõnaga mitte ainult kliendid, vaid ka tööle kandideerijad. Muuseas, üks väga suur värbamisprojekt kasvaski välja sellest, kui kandidaat jäi teiseks. „Ta ütles, et tead, kui ma kunagi saan oma meeskonda koos sinuga valida, siis ma seda teen,” meenutab Tammiste, ja ei läinud just palju aega mööda, kui see võimalus avaneski.

Edu toob sihtotsing

Kes kord juhtivale ametikohale inimest otsinud, teab ilmselt omast käest, et tipptegijad on sageli nagu pärlid, kes niisama kergesti ise su teele ei satu. Enamasti nad tööturul ringi ei vaata ja neid tuleb konkursile kandideerima kutsuda. Samuti eeldab selliste nn passiivsete talentide pardale kutsumine väga sooja ja oskuslikku suhtlemiskunsti ning personaalset lähenemist. „Töökoha müüki ei saa teha viisil, nagu müüakse ajakirju, et poole hinnaga ja võtke see ka, vaid me peame ikkagi selle inimesega kontakti looma, tema karjääriplaane ja soove kuulama,” selgitab Tammiste sihtotsingu ajamahukat loomust.

Just seetõttu on paljud otsustanud ikkagi abi paluda Tammiste värbamispartneritelt, kes hoiavad kätt kogu aeg tööturu pulsil. Tänu oma andmebaasile ning 20 aastaga loodud koostöösuhetele väga erinevate valdkondade spetsialistide ja juhtidega teavad Tammiste värbamispartnerid, kuidas õigete kandidaatideni jõuda. Nad saavad selles väga suurt tuge värbamisassistentidelt, kes potentsiaalsete kandidaatide leidmisel turu kaardistamist ja detailseid otsinguid teevad. Värbamispartnerid  kiidavad väga oma häid assistente  - nimelt on just assistendid ettevõtte VIP töötajad. Ilma nende abita ei toimuks midagi!  

Teekond õige inimeseni on sageli pikk ja keeruline. Õnneks on 20 aasta jooksul põhjust tähistada olnud üle 1000 korra – just nii palju inimesi on Tammiste Personalibüroo kaudu uue töö leidnud.

Tammiste büroo olulisimaks eesmärgiks on klientide ja kandidaatide rahulolu ning pikaaegsed koostöösuhted. „Eesmärk on teha tööd professionaalselt ja südamega, küll siis tulevad ka tulemused,” on Tammiste veendunud. Vast kinnitab seda ka asjaolu, et oma tehtud tööle julgetakse anda kaasa garantii. „Kogu sisseelamise perioodi jooksul me võtame kindlasti nii kliendi kui ka tööle asunud kandidaadiga ühendust. Küsime, kuidas neil läheb, kas kõik laabub. Kui tõesti juhtub, et vaatamata põhjalikule valikuprotsessile selgub, et inimene ikkagi ei vasta esitatud nõudmistele ja ei saa tööga hakkama, otsime lisatasuta uue inimese. Õnneks on need olukorrad väga haruldased.”

See tähendab vist küll ainult üht – Tammiste Personalibüroo abiga võib kindel olla, et leidmata ei jää ükski puuduolev lüli. Olgu selle elavaks tõestuseks juba ainuüksi nende enda kollektiiv, kus on väga mõnus õhkkond, usaldus ja toetus. „Meie” on olulisem kui „mina”.

Copy
Tagasi üles