Luminori kasum kahanes mullu enam kui kolmandiku võrra

BNS
Copy
Luminor panga uus juht Peter Bosek.
Luminor panga uus juht Peter Bosek. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Luminor teenis 2020. aastal auditeerimata andmetel 33,1 miljonit eurot puhaskasumit, mida oli 38,7 protsenti vähem kui aasta varem.

Seejuures teenis pank lõppenud aasta neljandas kvartalis 18,6 miljonit eurot puhaskasumit. Kvartal varem oli Luminori kasum 22,2 miljonit eurot ning 2019. aasta neljandas kvartalis 4 miljonit eurot, selgus Luminori neljanda kvartali vahearuandest.

Panga teatel algas 2021. aasta tugeval finantspositsioonil. Klientide hoiused kasvasid neljandas kvartalis 713 miljoni euro võrra, 11,8 miljardi euroni, tänu millele oli laenude ja hoiuste suhtarv kvartali lõpus 80 protsenti. Viivislaenude portfell moodustas laenudest 3,2 protsenti, mis on panga aegade madalaim suhtarv.

Luminori finantspositsiooni efektiivsust parandas viimases kvartalis ka 300 miljoni euro suurune võlakirjaemissioon ja samal ajal toimunud olemasolevate 2021. aasta tähtajaga väärtpaberite tagasiost 250 miljoni euro ulatuses.

Detsembris väljastasid Euroopa Investeerimispank ja Euroopa Investeerimisfond Luminorile tagatise, toetamaks 660 miljoni euro ulatuses lisalaenude andmist väikestele ja keskmise suurusega ning keskmise turukapitalisatsiooniga Baltikumi ettevõtetele, et leevendada Covid-19 mõju.

Luminor lõpetas neljandas kvartalis tehnilise eraldumise endistest emapankadest. Pärast aasta alguses toimunud Luminori klientide üleviimist ühistele pangandusplatvormidele Lätis ja Leedus viidi novembris uuele platvormile üle ka Eesti kliendid.

Luminoril on ligikaudu 900 000 klienti ja 2300 töötajat. Pank on suuruselt kolmas finantsteenuste osutaja Baltimaades, millel oli 2020. aasta detsembri lõpu seisuga 16,1-protsendine hoiuste ja 17,2-protsendine laenude turuosa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles