Euroopa Parlament kiitis heaks 672,5-miljardise taasterahastu

BNS
Copy
Euroopa Liit, Eesti Vabariik.
Euroopa Liit, Eesti Vabariik. Foto: Erik Prozes

Euroopa Parlament kiitis kolmapäeval heaks 672,5 miljardi euro suuruse taasterahastu, mis aitab Euroopa Liidu (EL) liikmesriikidel leevendada Covid-19 pandeemia tagajärgi.

Euroopa Parlament teatas, et võttis rahastu eesmärgid, rahastamise ja abikõlblikkuse kriteeriumid sätestava määruse vastu 582 poolthäälega, vastu oli 40 ja erapooletuid 69. Uus taaste- ja vastupidavuse rahastamisvahend (RRF) on 750 miljardi euro suuruse ELi taasterahastu «NextGenerationEU» peamine osa.

Liikmesriikidele tehakse toetuste ja laenudena kättesaadavaks 672,5 miljardit eurot, et leevendada pandeemia sotsiaalseid ja majanduslikke tagajärgi. Rahastu vahenditega võib toetada ka projekte, mis algasid juba 2020. aasta 1. veebruaril. Liikmesriigid saavad taastekavadeks raha taotleda kolme aasta jooksul ning ettemakse võib olla kuni 13 protsenti rahastusest.

Riiklikud taastekavad peavad rahastuse saamiseks sisaldama investeeringuid ELi peamistesse poliitikaeesmärkidesse nagu rohepööre, sealhulgas bioloogiline mitmekesisus, digiüleminek, majanduslik ühtekuuluvus ja konkurentsivõime ning sotsiaalne ja territoriaalne ühtekuuluvus. Lisaks on abikõlblikud projektid, mis parandavad kriisideks valmisolekut, ning laste- ja noortepoliitika, sealhulgas haridus ja uute oskuste omandamine.

Vähemalt 37 protsenti liikmesriigi taaste- ja vastupidavuskava eelarvest peab toetama võitlust kliimamuutuse ja selle mõjudega. Kava eelarvest viiendik tuleb suunata digiüleminekusse. Riiklikul taaste- ja vastupidavuskaval peab olema kestev sotsiaalne ja majanduslik mõju laiaulatuslike reformide ja kindlate investeeringutega.

Määruses on ka sätestatud, et raha eraldatakse üksnes nendele liikmesriikidele, kes austavad õigusriigi põhimõtet ja ELi põhiväärtusi.

Taasterahastu kasutamist jälgib Euroopa Komisjon. Määruse kohaselt võib parlament kutsuda komisjoni iga kahe kuu tagant vastava parlamendikomisjoni ette kriisist taastumise kohta aru andma. Samuti peab Euroopa Komisjon tegema liikmesriikidele kättesaadavaks integreeritud teabe- ja järelevalvesüsteemi, kust saab võrreldavat teavet rahastu vahendite kasutamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles