Kolme riigi kosmoseaparaadid jõuavad lähiajal Marsini (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Illustratsioon, millel on kujutatud kulguri Perseverance maandumine Marsil
Illustratsioon, millel on kujutatud kulguri Perseverance maandumine Marsil Foto: NASA/JPL-Caltech HANDOUT/EPA/Scanpix

Möödunud aasta juulis Marsi suunas teele asunud USA, Hiina ja Araabia Ühendemiraatide kosmoseaparaadid jõuavad veebruaris punase planeedini.

Araabia Ühendemiraatide kosmosesond jõuab Marsi orbiidile teisipäeval. Vähem kui 24 tundi hiljem saabub Hiina kosmoseaparaat ja 18. veebruaril NASA Marsi-kulgur, kirjutab AP.

Nii Hiina kui Araabia Ühendemiraadid pole varem Marsini jõudnud. Hiina esimene Marsi missioon pidi alguse saama 2011. aastal koostöös Venemaaga, kuid kosmoseaparaat ei jõudnud Maa atmosfäärist kaugemale.

Araabia Ühendemiraatide sond hakkab tiirlema Marsi orbiidil ja uurima punase planeedi ilmastikku. Hiinlaste Tianwen-1 jääb maikuuni orbiidile ja siis eraldub sellest kulgur, mis peaks maanduma Marsi pinnal. Kui see õnnestub, siis saab Hiinast teine riik, mis on jõudnud Marsi pinnale.

USA kulgur Perseverance üritab aga kohe maanduda planeedi pinnal. USA-l on seni õnnestunud kaheksal korral üheksast maanduda edukalt Marsi pinnal.

Perseverance.
Perseverance. Foto: /NASA/JPL-Caltech/Cover Images/Scanpix

Nii Perseverance kui Tianwen-1 hakkavad otsima märke mikroskoopilisest elust.

Perseverance'i kolm miljardit dollarit maksnud missioon on aga alles esimene faas USA-Euroopa plaanist tuua Marsilt kive Maale järgmisel kümnendil. Perseverance üritab maanduda kunagises jõedeltas, mis tundub loogiline koht, kus võiks olla märke elust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles