Majandusteadlased ärgitavad Euroopa Keskpanka euroala riigivõlga kustutama (3)

Copy
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Üle saja majandusteadlase esitas reedel Euroopa Keskpangale (EKP) üleskutse teha euroala majandusele läbi riigivõla kustutamise 2,5 triljoni eurone ergutussüst.

Majandusteadlased märkisid avalikus kirjas, mis avaldati juhtivate euroala riikide ajalehtedes, et veerand eurot kasutavate riikide võlast kuulub hetkeseisuga Euroopa Keskpangale.

«Teisisõnu oleme endale võlgu 25 protsenti oma võlast ja kui me tahame seda tagasi maksta, peame selle summa leidma mujalt, seda kas laenates võla katteks, mitte investeeringuteks, tõstes makse või kärpides kulutusi,» kirjutasid ökonomistid.

Kõik kolm nimetatud varianti pärsiks kasvu ja majanduse taastumist, märkisid nad.

Ökonomistid tegid selle asemel EKPle ettepaneku kustutada võlg vastutasuks lubadusele, et riigid kulutavad võrdväärse summa roheüleminekule ja sotsiaalprogrammidele, ehk teisisõnu annaks majandusele 2,5 triljoni eurose süsti.

«See annaks Euroopa riikidele vahendi rohelise taastumise jaoks, kuid parandaks ka sügavat sotsiaalset, kultuurilist ja majanduslikku kahju, mida on meie ühiskondadele teinud Covid-19 kriis,» kirjutasid nad.

Euroala majandus kahanes läinud aastal 6,8 protsenti ja lootus kiirele taastumisele on hääbumas, kuna vaktsineerimine on olnud oodatust aeglasem, samas kui levima on hakkanud uued nakkavamad viirusetüved.

Läinud aastal välistas üks kõrge EKP ametnik võla kustutamise, kuna see õõnestaks usaldust euro vastu.

Majandusteadlaste sõnul siiski õiguslikke tõkkeid ei ole, küsimus on ainult selles, kas Euroopa liidritel on poliitilist tahet rahapoliitikavahendeid täies ulatuses kasutada.

Kirjale andis allkirja teiste seas ka Thomas Piketty, kelle raamat «Kapital 21. sajandil» on teinud temast ühe vähestest majandusteaduse «rokkstaaridest». Samuti on ta andnud majanduspoliitika alast nõu vasakpoolsetele poliitikutele nii Euroopas kui USAs.

Avalik kiri avaldati Prantsuse ajalehes Le Monde, Hispaania ajalehes El Pais, Belgia lehes La Libre Belgique, Saksa lehes Der Freitag ja Itaalia lehes Avvenire.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles