IMF toetas Bideni kahe triljoni suurust toetuspaketti

Copy
IMFi juht Kristalina Georgieva.
IMFi juht Kristalina Georgieva. Foto: MIKE THEILER/REUTERS

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva tunnustas reedel USA presidendi Joe Bideni ette pandud 1,9 triljoni dollari suurust taastepaketti koroonapandeemiast räsitud majanduse turgutamiseks.

«USA-l on fiskaalruumi täiendavate taastus- ja abimeetmete rakendamiseks,» ütles ta ajakirjanikele.  

Ja seda tulejõudu on kohane kasutada, arvestades erakordset ebakindlust ja mis kõige tähtsam, arvestades asjaolu, et paljud majapidamised ja ettevõtted on endiseltraskustes, lisas ta.

USA senat võttis reede varahommikul vastu eelarveresolutsiooni, mis võimaldab demokraatidel võtta president Joe Bideni 1,9 triljoni dollari suurune koroonatoetuspakett vastu vabariiklaste häälteta.

Senatihääletus andis tulemuseks 51-50.

Senaatorid tegid resolutsiooni kümneid muudatusi, mõnda neist toetasid mõlemad parteid. Nii näiteks leidis üldise heakskiidu ettepanek kõrge sissetulekuga ameeriklastele 1400 dollari suurust koroonatoetust mitte maksta.

Hääletus oli protseduuriline ja sellega ei kiidetud heaks Bideni seadusalgatust ennast.

See annab aga demokraatidele võimaluse võtta algatus vastu oma erakonna häältega, ilma et vabariiklased, kellest paljud peavad Bideni eelnõu liiga kalliks, saaksid seda takistada.

Kongressi esindajatekoda võttis eelarveresolutsiooni vastu juba nädala algul, kuid see tuleb viia kooskõlla senati versiooniga.

Biden palus vabariiklastel koroonapaketti toetada, kuid hoiatas, et kavatseb selle vastu võtta ka ilma nendeta. Tema sõnul peab valitsus kiiresti tegutsema, sest pandeemia kägistab majandust ja on nõudnud juba rohkem kui 450 000 inimese elu.

Senati enamuse liider Chuck Schumer ütles pärast hääletust: «See on hiiglaslik esimene samm, üksmeelesamm.»

Vabariiklasest senaator John Cornyn väitis aga, et suurem osa detsembris kongressis vastu võetud eelmise toetuse rahast on veel välja jagamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles