Rahandusministeerium: hinnalangus sai läbi ja märtsist hakkavad hinnad kiiremini tõusma (2)

Kaja Koovit
, majandusportaali toimetaja
Copy
Rahakott. Foto on illustreriv.
Rahakott. Foto on illustreriv. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Külm talv ja naftahindade lähenemine pandeemiaeelsele tasemele tõid kaasa tarbijahindade tõusu. Alates märtsist võib oodata hinnatõusu olulist kiirenemist, tõdeb rahandusministeerium statistikaameti tänahommikust kaupade ja teenuste hinnaliikumist peegeldava tarbijahinnaindeksi kommentaaris. 

Rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas märkis, et sarnane areng oli ka Euroopas laiemalt, kus lisaks energiahindade languse taandumisele kergitas hindu teenuste ja tööstuskaupade kallinemine.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad jaanuaris eelmise kuuga võrreldes 0,7 protsenti ja aasta varasemaga võrreldes 0,2 protsenti. Euroalal ulatus hindade tõus 0,9 protsendini.

Kuigi pandeemia on jätkuvalt maailmamajandust raputamas ning majandusaktiivsuse indeksid viitavad ka nõrgale aasta algusele euroalas, on vaktsiinide kasutuselevõtuga kaasnev optimism edasiste väljavaadete ja nõudluse kasvu osas Pungase sõnul  kergitamas toorainehindu.  Nafta on alates novembrist kiirelt kallinenud ja jõudmas kriisieelsele tasemele.

Teise tegurina on külm aasta algus kergitanud elektri börsihinna kahe aasta kõrgeimale tasemele ja suurendanud majapidamiste elektriarveid. Elekter oli meil jaanuaris viiendiku kallim kui aasta tagasi.

Toiduainete hinnad on Pungase sõnul viimastel kuudel püsinud aastatagusel tasemel. Samas on välisturgudel toidutoorme hinnad suurenenud nõudluse tõttu tõusutrendil ja kevadega võrreldes kallinenud rohkem kui viiendiku võrra. «Mõningase viitajaga peaksid need välismõjud ka siinsetesse hindadesse kanduma,» lausus Pungas. 

Turism pidurdab teenuste hinnatõusu

Teenuste hinnatõusu pidurdavad tema sõnul  jätkuvalt turismiga seotud tegevusalad. «Kuigi koroonapiirangud on Eestis mõnevõrra väiksemad kui kaubanduspartneritel, on reisiteenuste osakaal majanduses kaks korda kõrgem kui Euroopas keskmiselt,» tõi Pugas välja.  

Alates märtsist võib tema sõnul  oodata hinnatõusu olulist kiirenemist nii aastatagusest koroonakriisi algusest tingitud madala võrdlusbaasi kui ka tõusnud toorainehindade tõttu välisturgudel.

Eesti ja euroala hinnamuutused.
Eesti ja euroala hinnamuutused. Foto: Rahandusministeerium
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles