Narva lubab bastionide remondiks taas karjääri avada

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeg on Narva kindluse bastione armutult räsinud.
Aeg on Narva kindluse bastione armutult räsinud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kolm aastat tagasi Kadastiku lubjakivikarjääris kaevandada soovinud OÜ-le Viirma järjekindlalt «ei» öelnud Narva linnavolikogu otsustas mullu novembris kaevandamisega nõustuda, sest bastionide restaureerimiseks läheb vaja just kohalikku ehituskivi.

«Põhjus, miks linna seisukoht on muutunud: kolm aastat tagasi polnud linnal seda kivi vaja, aga nüüd saime Euroopa Liidust bastionide jaoks raha ja kivi on vaja,» selgitas Põhjarannikule Narva linnavalitsuse arhitektuuri- ja linnaplaneerimise ameti peaarhitekt Peeter Tambu.


Kadastiku karjäärist kaevandatud kivist on ehitatud nii Narva linnus, raekoda kui Victoria bastion. Nõukogude aja lõpus see karjäär konserveeriti, just selle mõttega, et tulevikus saaks veel maapõues olevat kivi kasutada kindlustuste rekonstrueerimisel.

Linnavolikogu andis kaevandamisloale nõusoleku tingimusel, et kaevandatud maavara tohib kasutada eelkõige bastionide ja teiste Narva vanalinna objektide restaureerimiseks ning alles pärast nende tööde lõpetamist teistel eesmärkidel.

«Keskkonnaministeeriumi välja antud kaevandamisloas seda tingimust ei ole,» tunnistas Peeter Tambu, et ministeerium ei saagi niisugust tingimust seada.

«Aumehelikud kokkulepped kehtivad lääne tsivilisatsioonis samamoodi nagu kirjalikud kokkulepped,» pole tal kahtlust, et kaevandatav kivi linna jaoks kaduma võiks minna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles