Eestis tegutseva rahvusvahelise tehnoloogiagrupi käive sai pandeemialt hoobi

BNS
Copy
ABB Jüri tehas
ABB Jüri tehas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ka Eestis tegutseva ABB Grupi müügitulu langes 2020. aastal 7 protsenti, 26,1 miljardile dollarile.

Ettevõtte teatel oli 2020. aasta tervikuna keeruline. Tellimusi saadi 26,5 miljardi dollari väärtuses, mida on 7 protsenti vähem võrreldes 2019. aastaga. Kõik ettevõtte ärivaldkonnad said tunda Covid-19ga seotud kahanemiste mõju.

Robootika ja diskreetse automaatika valdkonnas langesid tellimused 12 protsenti, teistel ärivaldkondadel läks paremini, eriti märgatav oli kasv digitaalsete lahenduste valdkonnas. Võrreldes 2019. aastaga jäid tellimused madalamaks kõikides regioonides, kõige vähem Aasia, Lähis-Ida ja Aafrika regioonis, millele aitasid kaasa Hiina turu jõulised arengud.

Operatiivne tegevuskasum enne intresse, makse ja immateriaalse põhivara kulumit (EBITA) langes 7 protsendi võrra, 2,9 miljardile dollarile. EBITA marginaal jäi samaks, ulatudes 11,1 protsendini. Ettevõtte tegevuskasum oli 1,6 miljardit dollarit, tegevuskasumi marginaal 6,1 protsenti. Rahavood olid 1,7 miljardit dollarit.

«Neljandas kvartalis turutingimused paranesid võrreldes kolmanda kvartaliga,» märkis ABB tegevjuht Björn Rosengren pressiteates, lisades, et sellest hoolimata olid mõned peamised lõppturud endiselt väljakutsuvad, sisendkulud kasvasid ja kvartali edenedes suurenes ebakindlus koroonapiirangute tõttu.

«Tellimused olid võrreldes eelmise aastaga üldiselt stabiilsed, mida toetasid tööstusautomaatika ärivaldkonna merenduse äriüksusest saadud suured tellimused. Kasumimarginaalid olid head tänu eelkõige elektrifitseerimise ning ajamite ärivaldkondade tegevusele,» ütles ta.

Käive kasvas viimases kvartalis 2 protsenti, 7,2 miljardi dollarini. Tellimused kasvasid samuti 2 protsenti, 7 miljardi dollarini. Tellimuste arengut vedasid lühikese tsükliga tootevaldkonnad, suured tellimused saadi tööstusautomaatika ärivaldkonnas. Tellimused langesid nii Euroopas kui Ameerikas, ent kasvasid oluliselt Aasia, Lähis-Ida ja Aafrika regioonis.

Elektrifitseerimise ja ajamite ärivaldkonna kasumimarginaalid kasvasid aastaga, mida toetasid üldiselt stabiilsed mahud ja kulude kokkuhoid. Tööstusautomaatika ning robootika ja diskreetse automaatika ärivaldkonna tulemust pidurdasid negatiivsed segamõjud.

EBITA kasvas neljandas kvartalis 16 protsenti, 825 miljoni dollarini. EBITA marginaal tõusis 1,4 punkti võrra, 11,5 protsendini. Ettevõtte tegevuskasum oli 578 miljoni dollarit, tegevuskasumi marginaal 8 protsenti. Rahavood olid 1,2 miljardit dollarit.

ABB on tehnoloogiaettevõte, mis tegutseb elektrifitseerimisseadmete, robootika ja ajamite, tööstusautomaatika ja elektrivõrkude alal ning pakub teenuseid tehnovõrkude, tööstuse ning transpordi ja taristu valdkonnas.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: seadmete, süsteemide, korrashoiuteenuste ja projektide müük; mootorite, generaatorite, ajamite, taastuvenergiaseadmete, elektrikilpide ja komplektalajaamade tootmine; ning raamatupidamis-, tarneahela juhtimis- ja personaliteenuste pakkumine ABB Grupi ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles